A pozitív kezdés után indexemelkedéssel zárták a keddet az európai tőzsdék: az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,63 százalékkal, a STOXX 600 index 0,69 százalékkal emelkedett, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index pedig 0,77 százalékkal zárt magasabban a napot.

A londoni FTSE-100 index 0,89 százalékkal, a DAX index 0,77 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 0,65 százalékkal erősödött. Indexemelkedéssel zárt Milánó és Madrid is, 0,49 illetve 0,59 százalékos pluszt produkálva.

A pozitív hangulat főként a vállalati eredménybeszámolóknak volt köszönhető, ugyanakkor pozitív meglepetéssel szolgált a német ipari megrendelések alakulása is, melyek több mint három éve a legnagyobb mértékben, 8,9 százalékkal emelkedtek decemberben a novemberi stagnálás után.

A piac ehhez képest 0,1 százalékos csökkenést becsült havi bázison.

A British Petrol közel 6 százalékos emelkedéssel átvette az emelkedés élét Londonban, ez április óta a legjobb napon belüli árfolyamnyereség volt, felülmúlva a City profitbecsléseit. A vállalat ennek okán bejelentette, hogy felgyorsítja részvény-visszavásárlását.

Szintén emelkedtek a Kínában jelentős kitettséggel rendelkező vállalatok, követve azt a fellendülést, melyet a kínai részvények piactámogató csomagjai váltottak ki.

A párizsi TotalEnergies 1,7 százalékos növekedéssel az index élére tört, követve BP teljesítményét Londonban.

A nyersolajjegyzések kedden folytatva az előző napi emelkedést feljebb kerültek az olajellátást megzavarható közel-keleti eszkalációval kapcsolatos aggodalmak közepette. Amellett, hogy szoros figyelemmel követték nyomon a befektetők Anthony Blinken amerikai külügyminiszter látogatását a térségben, a küszöbön álló amerikai kamatcsökkentés esélyei beárnyékolják a globális olajkereslet alakulására vonatkozó várakozásokat, ahogy a kínai gazdasági fellendüléssel szembeni kételyek is.

WTI nyersolaj ára az európai tőzsdezárást követően 0,83 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 73,38 dolláron, a Brent ára pedig 0,65 százalékkal emelkedett 78,49 dollárra. Az arany két egymást követő nap icsökkenés után kedden ismét emelkedett, a spot ára 0,58 százalékkal emelkedett, unciánként 2036,32 dollárra.

 

Mélybe rántották az olajárak a BP profitját

Közel felére esett vissza az energiaipari óriás nyeresége a tavalyi évben, azonban így is a második legmagasabb volt 2012 óta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!