Közel felére esett vissza a BP energiaipari cég nyeresége tavaly, a visszaesés elsősorban az olajárak csökkenése miatt következett be.

A cég kedden azt közölte, hogy a bevétele 14 százalékkal, 213 milliárd dollárra csökkent, a profitja pedig 13,8 milliárd dollár volt.

Egy évvel korábban 27,7 milliárd dollár rekordszintű nyereségről jelentett a BP, akkor azonban az olaj- és gázárak jelentősen megugrottak az Ukrajna elleni orosz invázió hatására az ellátás biztonságával kapcsolatos félelmek miatt – írja a BBC. A 2023-as visszaesés ellenére a BP nyeresége a tavalyi év kivételével továbbra is a legmagasabb 2012 óta.

A BP nyereségének csökkenése a rivális Shell eredményeit tükrözi, amely a múlt heti jelentése szerint 28,2 milliárd dollár nyereséget ért el, szemben a 2022-es 39,9 milliárd dollárral.

A gáz- és olajárak már a Covid miatti lezárások feloldása után emelkedni kezdtek, ez gyorsult fel 2022 márciusa után. A Brent kőolaj hordónkénti ára az orosz invázió kezdete után nem sokkal közel 128 dollárig emelkedett, jelenleg azonban 80 dollár alatt áll.