Rettenetesen kínos helyzetbe hozta az osztrák Raiffeisen Bankot a brit Financial Times című pénzügyi lap. Utánanéztek ugyanis és kiderült, az osztrák pénzintézet a közelmúltban több tucat oroszországi álláshirdetést adott fel, amelyekben nagyra törő növekedési terveket hirdetett az országban. Ez nyilvánvalóan ellentmond az orosz piacról való kivonulásra tett hivatalos elkötelezettségnek.

A lap az említett hirdetéseket az Oroszországban a bank által december óta közzétett több, mint 2400 álláshirdetés között találta. Ezek közül csaknem 1500 értékesítési vezetői és ügyfélszolgálati pozícióra vonatkozik. A bank középvállalati ügyfelekkel foglalkozó részlege által feladott hirdetésben például az áll, hogy a fő céljaik között szerepel az aktív ügyfélkör többszörös bővítése és a stabil, két számjegyű eredménynövekedés. Egy másik hirdetésben új ügyfeleket bevonzó ügyfélmenedzsert keresnek, megint egy másik szerint a bank aktívan bővíti vállalati ügyfélbázisát a bérszámfejtési szolgáltatások terén.

Ezek a hirdetések ellentmondani látszanak a Raiffeisen hivatalosan többször is megerősített stratégiájának. Eszerint Oroszország Ukrajna elleni 2022-es támadásának megindulása óta folyamatosan csökkentené oroszországi üzletága méretét és eladással vagy más módon kivonulna az országból.

Két év elteltével a bank azonban még mindig a legnagyobb oroszországi tevékenységet folytató nyugati hitelező. Az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselői vizsgálják eközben, hogy tevékenységével nem sérti-e meg az Oroszország ellen hozott szankciókat, de állítólag az Európai Központi Bank is örülne, ha kivonulnának Oroszországból.

A bank állítása szerint a lap megkeresésére Johann Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el. Eszerint a hirdetések tévedésből jelentek meg az idézet szöveggel, azokat ugyanis korábbi információk alapján készítették és nem frissítették a háború kitörése óta. Állítólag a bank vezetése amikor tudomást szerzett ezekről, pánikszerűen reagált, rögtön megértették mennyire kínosak azok számukra. Ennek megfelelően mindent megtettek azok mielőbbi eltávolítása érdekében.

A Raiffeisen hivatalos álláspontja továbbra is az, az oroszországi üzletág leépítése 2024-ben folytatódik és dolgoznak egy lehetséges tranzakción, eladáson vagy kiváláson, amely a Raiffeisenbank Oroszországnak a csoportból való kivonását eredményezné - írta a Reutersre hivatkozva az ORF.

A bank vezetői hangsúlyozták, hogy bizonytalan, de elkerülhetetlen helyzetben vannak: az Oroszországban elért nyereséget nem lehet hazatelepíteni, és az üzletáguk bármilyen eladásához a Kreml jóváhagyására lenne szükség. Ugyanakkor a banknak működőképesnek kell tartania oroszországi üzletágát, hogy vevőt tudjon szerezni, miközben nem támogatja nyíltan az orosz háborús gazdaságot. A Raiffeisen csökkentette oroszországi hitelállományát, és ezt folytatni is kívánja: 2022 eleje óta 56 százalékkal csökkent a hitelállománya.

 Ugyanakkor hiába csökkent a bank orosz leányvállalatának mérlegfőösszege, a hivatalos információk szerint az osztrák pénzintézet leánya az egyetlen olyan nyugati bank az országban, ahol a háború kezdete óta nőtt az alkalmazotti létszám. A Raiffeisen szerint a létszámnövekedés elsősorban a helyi leányvállalat informatikai részlegének bővítésének volt köszönhető, amely egy önálló informatikai architektúra kialakításán dolgozott a bank számára egy esetleges értékesítés előtt. A bank szerint az értékesítésben dolgozók száma csökkent azóta, hogy Oroszország megindította az ukrajnai háborút, és ez továbbra is így lesz. Egy versenytárs viszont az FT-nek arról panaszkodott, hogy a Raiffeisen elszipkázta Oroszországban alkalmazottait.

A Raiffeisen részvények árfolyama a Bécsi Értéktőzsdén (hetes gyertyákkal, euróban)
A Raiffeisen részvények árfolyama a Bécsi Értéktőzsdén (hetes gyertyákkal, euróban)
Kép: Wiener Börse, economx

 

A cikk megjelenésére mindenesetre nem reagált jól a Raiffeisen részvények árfolyama, 3 százalékot meghaladó mértékben csökkent a Bécsi Értéktőzsdén. A befektetők az elmúlt két évben nagyon érzékenyek minden, az orosz tevékenységgel kapcsolatos információra. Ez nem is csoda, hiszen az orosz leány súlya viszonylag nagy a csoporton belül. Ugyanakkor folyamatosan kötéltáncot jár a bank, hogy mikor nem sérti meg az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat, főleg az amerikaiakat. Ez ugyanis - amint arra már korábbi példák utalnak - akár a dolláralapú fizetési rendszerekből történő kizárással is járhatna.

A bank részvényeinek árfolyama egyébként mint a mai napig nem sikerült visszatérjen a háború kirobbanási előtti szintre, úgy, hogy ez például a magyar OTP-nek már összejött.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!