Nagy zuhanással kezdte a hetet a bitcoin és mélyrepülése magával rántotta a többi kripotdevizát is. A piaci adatok szerint hajnalban 60 ezer dollár esett a kurzus, ami így 6 százalékos esésnek felel meg, azonban nap közben tovább csúszott lefelé és az esti órákban már csak alig 55 ezer dollár felett állt. Ez már jó 20 százalékkal alacsonyabb érték, mint a március közepén elért rekord.

A bitcoin árfolyama
A bitcoin árfolyamának alakulása
Kép: Economx, stooq.com

A CoinShares adataira hivatkozva a cnbc.com azt írta, hogy a piac gyengeségének már voltak előjelei. Egyrészt a  bitcoin alapú tőzsdén jegyzett alapok (ETF-ek) – amelyek januári indulása hatalmas löketet adott a piacnak – eddigi legalacsonyabb forgalmukat könyvelhették el, miközben már zsinórban második hete tőkekiáramlást kellet elszenvedjenek. Összesen 1,2 milliárd dollár távozott ezekből a konstrukciókból.

Az eladási hullám az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatokról döntő Nyíltpiaci Bizottságának legutóbbi ülése után kezdődött, egyre nagyobb a pesszimizmus ugyanis az idén várható kamatcsökkentések számával kapcsolatban. Erről bővebben itt írtunk.

Ha valóban ez az ok, akkor az amerikai fogyasztói árindex hét végén várható publikálása tiszta vizet önthet a pohárba, ezt ugyanis a Fed az egyik legfontosabb mutatónak tekinti az inflációs folyamatok előrejelzése szempontjából.

A Coinmarketcap szakértői szerint azonban több egyedi tényező is szerepet kapott a beinduló esésben. Ezek között szerepelnek a

  • német rendőrség által piacra öntendő bitcoinok,
  • egy korábban csődbe ment bitcoin tőzsde likviditási helyzete,
  • a nagyobb befektetők piaci mozgásai,
  • és végül, de nem utolsósorban a beinduló kényszerlikvidálások.

Rendőrségi akcióról suttognak

A múlt héten napvilágot látott hírek szerint a német Szövetségi Rendőrség birtokában van jelenleg 50 ezer bitcoin, amelyet még 2013-ban foglaltak le egy kalózoldal elleni akció során, ennek jelenlegi piaci értéke meghaladja a 3 milliárd dollárt. Állítólag ennek értékesítésére készülnek a hatóságok, sőt már meg is kezdték az eladásokat, 3 ezret már piacra dobtak, de további 47 ezer még eladásra vár.

Egy ekkora nagyságrendű eladásról szóló hír önmagában is beindíthatta az esést a hagyományos tőzsdei termékekhez képest amúgy is átláthatatlanabb termék piacán.

A nagy vásárlók behúzták a féket

A másik elmélet szerint a nagyobb piaci szereplők hirtelen a háttérbe húzódtak azután, hogy a korábbi esés során nagy tételekben eladtak. Az elmúlt napokban a nagyobb értékű tranzakciók száma mintegy 40 százalékkal visszaesett. Ez lehet annak a jele jobbik esetben, hogy várnak amíg az ár addig esik, amíg olcsóbban visszavásárolhatják a drágábban eladott pozícióikat. Rosszabb esetben viszont inkább a piac lenyugvását szeretnék kiülni, hogy ismét masszív eladásokba kezdjenek, ha az ár egy kicsit magához tér. Ennek lehetősége jelentősen elbizonytalanította a befektetőket.

A harmadik ok egy régen megszűnt bitcoin tőzsde újbóli színre lépése lehetett. Az Mt.Gox felszámolóbiztosa ugyanis nemrég bejelentette, hogy újra megkezdi a hitelezőknek a kifizetéseket bitcoinban és bitcoin cashben, várhatóan július elejétől. A 2014-ben bezárt Mt.Gox-nál még mindig mintegy 141 ezer egységnyi bitcoin található, ez nagyjából 8,7 milliárd dollárnyi vagyont jelent. Ha elkezdik kifizetni a károsultakat, azok közül sokan hirtelen készpénzre szeretnék majd váltani valószínűleg frissen megkapott bitcoinjukat. Ettől érthetően megijedt a piac.

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy bár a visszafizetések a hamarosan megkezdődnek, a  folyamat több hónapig is elhúzódhat. Ezek határidejét októberig meghosszabbították.

A meginduló áresés nyomán megindult a vételi pozíciók egy részének kényszerlikvidálása is, amely dominóhatást válthat ki. A CoinGlass adatai szerint csak az elmúlt 24 órában közel 135 millió dollár értékben történtek kényszereladások a nagyobb tőzsdéken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!