A vártnál valamivel jobb első félévről számolt be Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, de szokott óvatosságával utalt arra, hogy az egész éves forgalomnövekedés euróban számított értéke aligha fogja meghaladni az év elején jelzett 3 százalékot.

Az idei év nagy meglepetése Kína volt, ahol a forgalom több mint négyszeresére bővült, és így az első félévben 25 millió euró értékű terméket vett föl a piac. Ebből azonban 10 millió euró előszállítás volt, így az egész éves kínai forgalom 35 millió euróra várható. Kínában kétszáz orvoslátogatót vett föl a társaság, és arra számítanak, hogy a következő években folytatódhat a dinamikus növekedés, ha nem is ilyen ütemben.

A nyugat-európai piac mozgatórugója az Esmya, a méhmióma kezelésére alkalmas készítmény forgalma az első félévben 6,2 millió euró volt. Júniusban Hollandiában és Csehországban, júliusban Francia- és Spanyolországban vették föl a támogatott gyógyszerek listájára, szeptemberben pedig várhatóan Belgiumban és Finnországban sor kerül erre - így a forgalom néhány éven belül elérheti az évi 100 millió eurót is. Ehhez hozzájárul, hogy a Richter megszerezte a forgalmazási jogokat Latin-Amerikára is. Mindemellett azonban további indikációk klinikai vizsgálatainak befejezése is szükséges - mondta Bogsch.

A Richter originális terméke, a mániás depresszió kezelésére alkalmas Cariprazine amerikai engedélyezése döntő fázisba ért, a gyógyszerfelügyelet (FDA) legkorábban novemberben, de valószínűbben jövő év elején adhat zöld lámpát a terméknek, a következő mérföldkő bevétel a jövé év elejére húzódhat át, 2014 közepén pedig elindulhat a termék amerikai forgalmazása.

A k+f kiadások a második félévben nagyobbak lesznek, arányuk éves szinten elérheti a 12-13 százalékot, új beruházásba viszont a Richter idén nem kezd. A lejáratnál korábbi hiteltörlesztés után már csak 50 millió euró kereskedelmi banki, és 150 milliós Európai Beruházási Banktól (EIB) származó hitele maradt a társaságnak, pénztartalékai viszont megközelítik a 400 millió eurót. Akvizíciót azonban továbbra sem terveznek, a társaság folytatja az organikus növekedést, erőteljesen fókuszálva a világ gyorsan fejlődő térségeire.

A Richter Gedeon Nyrt. 9,293 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el az idén a második negyedévben, ami 16,7 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, és közel megegyezik az anyavállalat tulajdonosaira jutó, 9,507 milliárd forintos adózott profittal - közölte a társaság csütörtökön a tőzsde honlapján.

 

A szerző rendelkezik Richter-részvényekkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!