Kína eltávolított egy tisztviselőt a sajtót és kiadványokat felügyelő kormányzati szervtől – közölte több forrás is, néhány nappal azután, hogy a kínai szerencsejáték-részvények meginogtak a videójátékokra fordított kiadások visszafogására bevezetett szabályok miatt.

Feng Siszint a múlt héten távolították el a Kommunista Párt Közzétételi Osztálya kiadói részlegének vezetői posztjáról. Az osztály felügyeli a Nemzeti Sajtó- és Kiadóhivatalt (NPPA), amely viszont Kína hatalmas videojáték-szektorát szabályozza.

A Reuters forrásai szerint Feng eltávolítása összefügg az NPPA múlt hónapban bejelentett szigorú szabályaival, amelyek a világ legnagyobb videojáték-ágazatának részvényeit, köztük az iparági óriás Tencent részvényeit is mélyrepülésbe taszították.

Feng az elmúlt években a kínai kormányt képviselte olyan eseményeken, amelyeken a hatóságok iparágat szabályozó törekvéseit vitatták meg, beleértve a játékok engedélyezését és a játékosok valós nevének ellenőrzésére vonatkozó követelményeket.

Bezuhant a szerencsejáték szektor piaci értéke

Az NPPA által javasolt intézkedések, amelyek célja a kiadások és a videojátékozásra ösztönző jutalmak használatának visszaszorítása, olyan félelmeket váltottak ki, hogy a hatóságok ismét keményen lecsapnak az ágazatra, és

közel 80 milliárd dollárral csökkentették Kína két legnagyobb szerencsejáték-vállalatának piaci értékét.

Elemzők szerint a tervek a befektetők figyelmét ismét a lehetséges szabályozási változtatások kockázataira irányították, ami rontja a bizalmat egy olyan időszakban, amikor Peking a lassuló gazdaság élénkítése érdekében a magánszektor beruházásainak fellendítésére törekszik. Öt nappal a szabályok bejelentése után az NPPA békülékenyebb hangnemet ütött meg, és azt mondta, hogy behatóan tanulmányozva a nyilvánosság véleményét javítani fog rajtuk.

Drasztikus fellépés a videójáték-ágazattal szemben

Peking 2021-ben keményen fellépett a videojáték-ágazat ellen, szigorú játékidő-korlátokat állapított meg a 18 éven aluliak számára, és a játékfüggőséggel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva mintegy nyolc hónapra felfüggesztette az új videojátékok engedélyezését.

A szigorítás egy szélesebb körű szabályozási szigorítás része volt, amely több ágazatot, többek között a technológiát és az ingatlanokat is érinti. 2022 a kínai játékipar eddigi legnehezebb éve volt, mivel a teljes bevétel először csökkent. A kínai videojáték-piac tavaly visszatért a növekedés útjára, mivel a belföldi bevételek 14 százalékkal 303 milliárd jüanra (14.847 milliárd forint) nőttek a CGIGC iparági szövetség szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!