Sosem volt még a jegybankok részéről ekkora kereslet az  arany iránt, mint most, amikor vannak árfolyamot történelmi csúcsok közelében tartózkodik. Az Arany Világtanács (World Gold Council, egy az iparágat képviselő szervezet) most publikált, a világ 70 bankjának megkérdezésével készült felmérése szerint azok 69 százaléka úgy véli, növekedni fog az arany részesedése a globális tartalékon belül. Eközben viszont a dollár szerepének visszaszorulására számítanak.

Míg korábban általában feltörekvő országok központi bankjai voltak az arany legnagyobb hívői, mostanra a fejlett gazdaságok intézményei is csatlakoztak hozzájuk. Körükben 60 százalékra emelkedett a tavalyi 38 százalékról az aranytartalékok szerepének növekedésében hívők aránya.

A válaszadók 29 százaléka tervezi arany vásárlását az előttünk álló év folyamán, a fejlett országokban 13 százalékos ez az arány. Ez utóbbi a legmagasabb eddigi érték a 6 éve készülő felmérés történetében - hívta fel a figyelmet a Financial Times. A feltörekvő piacokon ez az arány eléri a 40 százalékot is.

Eközben a fejlett gazdaságok növekvő hányada - 56 százalék, szemben a tavalyi 46 százalékkal - úgy véli, hogy a dollár részesedése a globális tartalékokból szintén csökkenni fog a következő öt évben. A feltörekvő piaci központi bankok 64 százaléka osztja ezt a nézetet.

Elemzők szerint a dollár tartalékvaluta szerepének lassú eróziója több okra vezethető vissza.

  • Egyrészt a világkereskedelemben is lassan csökken a dollár szerepe.
  • Másrészt a rekord magasságba kúszó amerikai államadósság is erodálja a zöldhasúba vetett bizalmat.
  • Végül, de nem utolsó sorban nem használt a dollár megítélésének az sem, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók során az Egyesült Államok és szövetségesei fegyverként használták fel, amikor befagyasztották a külföldi orosz jegybanki tartalékokat.

Az aranyat jellemzően a befektetők és a jegybankok is olyan tartalék eszköznek tekintik, amelyik értékállóságát miatt megfelelő fedezetet biztosíthat az infláció ellen. Nem véletlen hogy annak elmúlt években tapasztalt megugrása jelentősen növelte a nemesfém iránti keresletet.

Unciánkénti árfolyama első ízben a koronavírus járvány idején lépte át a 2000 dolláros szintet, ahonnan első körben visszapattant. 2020 nyara óta egészen tavaly őszig 1650 és 2000 dollár között oldalazott a kurzus, ahonnan aztán felfelé kitört. Az újabb emelkedési hullámban 2400 dollár fölé drágult majd innen indult egy kisebb korrekció lefelé.

A tavaly ősszel megindult újabb drágulást több tényező erősítette:

  • Ilyen volt az Izrael Hamász ellen megindított háborúja nyomán stabilizálódó geopolitikai helyzet. Az arany az ilyen időszakokban jellemzően biztonságos menedékként funkcionál.
  • De erősítette az év végén történt monetáris fordulat is.

Közel kétéves szigorítási ciklus után ugyanis véget értek a kamatemelések a vezető jegybankoknál és a Fed vezetésével elkezdték megtenni az első lépéseket kamatok lefaragásának irányába. Ez utóbbi jellemzően kedvező hatással van az aranyra hiszen csökkenti a más, kamatozó befektetési formák relatív vonzerejét.

Az elemzők egyelőre megosztottak abban, hogy az arany árfolyama képes lesz-e tovább emelkedni a következő években. Egy biztos, diverzifikációs szerepe nem nagyon fog csökkenni. Erről bővebben itt írtunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!