Megugrott az olaj ára kedden, miután Szaúd-Arábia és Oroszország bejelentette az önkéntes kínálatcsökkentésének újbóli meghosszabbítását. Ez összességében napi 1,3 millió hordót jelent. 

A novemberi határidős Brent nyersolaj ára 90,44 dollárra emelkedett hordónként, tavaly november óta először felülmúlva a 90 dolláros szintet.

Eközben az amerikai West Texas Intermediate (WTI) októberi határidős jegyzése mintegy 2 százalékkal emelkedett és 87,4 dollárra futott fel. 

A mostani termeléscsökkentést a napi 1,66 millió hordónyi egyéb önkéntes nyersolaj-kibocsátáscsökkentésen felül kell érteni, amelyeket az OPEC tagjai 2024 végéig szeretnének alkalmazni.

Idén csak éppen megpöckölgetjük a horror benzinárat, de jövőre nagyobb bajok jöhetnek

A hazai üzemanyagárak egy percet sem késlekednek ha a piaci folyamatok lekövetéséről van szó, sőt mostanában akár túlzónak is tűnhetnek. Akad ugyanis néhány sajátosság ami miatt itthon sokszorosan megérzünk minden áremelkedést. Karnyújtásnyira van a 700 forintos benzinár. Bővebben>>>

Az OPEC+ tagja, Oroszország hasonlót lépett: az év végéig meghosszabbította a termelés-visszafogást, hogy „fenntartsa a stabilitást és az egyensúlyt” az olajpiacokon – mondta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes. Ez azt is jelenti, hogy Oroszország az augusztusi napi 500 000 hordó után, szeptemberben 300 000 hordóval csökkenti olajtermelését.

 

 

 

Január óta nem volt ilyen magas az olaj ára

Vegyes kezdés után többségében veszteséges indexekkel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok. A hetet viszont egy-másfél százalékos nyereséggel fejezték be. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!