A saját tulajdonú lakások árai az elmúlt két évben stagnáltak, illetve enyhén csökkentek Ausztriában. A WIFO gazdaságkutató előrejelzései szerint azonban az elmúlt évtized felívelését követő korrekciónak vége szakadhat és ismét megindulhat a drágulás, ha az Európai Központi Bank a jövő héten tényleg elkezdi csökkenteni a kamatokat.

Az EKB várható döntéséről bővebben itt írtunk.

2022 óta kettős nyomás alá kerültek a bécsi és az osztrák lakásárak. Egyrészt szabályozói oldalról, másrészt a kamatkörnyezet miatt. Ausztriában ugyanis két évvel ezelőtt jelentősen szigorítottak a jelzáloghitelek szabályozásán és emellett az EKB követve az amerikai Fed példáját megemelte a kamatokat, ami szintén komolyan fékezte a lakások iránti keresletet. Azonban az EKB részéről várható enyhítés következtében már 2024-ben megindulhat ismét a lakásárak emelkedése – mondta Michael Klien, a WIFO szakértője a Radio Wiennek adott interjújában az ORF tudósítása szerint. Sőt, szerinte a folyamat 2025-ben tovább erősödik.

Természetesen a korrekció a lakásárakban a közben megugró  infláció következtében reálértékben sokkal drasztikusabb volt, csak éppen ez nem volt annyira látványos. Ráadásul a piacot a drágulás irányába nyomta, hogy az új építésű lakások ára az inflációval együtt emelkedő építési költségek miatt felfelé mozdult el.

Ugyanakkor a bérleti díjakban jelentkezett az elszabaduló infláció. Az ImmoScout24 ingatlanportál elemzése szerint csak idén már 11 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak Bécsben az előző évhez képest. A felfelé irányuló nyomást a jövőben talán enyhítheti, hogy idén júliustól lépnek életbe azok a változások, amelyekkel  Bécsvárosa drasztikusan megszigorította a rövidtávú lakáskiadás feltételrendszerét. Ezzel engedélyhez kötötték azt, ha valaki évente 90 napnál hosszabb időszakon keresztül szeretné rövidtávon turisztikai célra hasznosítani lakását. Az engedély megszerzését eközben olyan szigorú feltételrendszerhez kötötték, amellyel borítékolható, hogy jelentős mennyiségű lakás esik ki a rövidtávú bérleti piacról.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!