A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezentúl negyedévente közzéteszi honlapjának statisztikai aloldalán a fenntartható pénz- és tőkepiac több mutatószámának alakulására vonatkozó információkat, az elmúlt három év során kiépült zöld adatvagyonára alapozva – közölte az MTI-vel a jegybank szombaton.

Azt írták, a jegybank célja a lépéssel a piaci szereplők, a tudományos réteg, valamint a szélesebb körű nyilvánosság tájékoztatása.

Egyebek közt a jegybanki zöld tőkekövetelmény-programok alakulásáról, illetve a zöld értékpapírok volumenéről is képet kaphatnak az olvasók.

A fenntartható adatvagyon bővülésével fokozatosan újabb adatok is elérhetővé válnak majd a továbbiakban.

statisztikában emellett olvashatók adatok a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos világoszöld és sötétzöld befektetési eszközökről is.

A világoszöld eszközök célul tűzik ki a környezeti és/vagy társadalmi jellemzők előmozdítását, s figyelembe veszik egy adott vállalkozás helyes vállalatirányítási gyakorlatát is. A fenntartható befektetések legmagasabb szintjét jelentő sötétzöld eszközök célja egyértelműen a környezetre, társadalomra gyakorolt pozitív hatás kifejtése.

A statisztikát kiegészítik a 2023 tavaszán elindított MNB Zöld Pénzügyi Termékkereső platformon található kvalitatív információk. Az érdeklődők a számok mögé látva megismerhetik, illetve összehasonlíthatják többek között e befektetések fenntarthatósági jellemzőit, eszközallokációját, illetve fenntarthatósági mutatóik eredményét – írta a jegybank.

 

ATM-en használná a telefonját? Nem biztos, hogy működni fog

Egyes bankoknál nem vehetünk fel készpénzt, míg másoknál befizetni nem tudunk okoseszközök használatával. Utóbbi ráadásul ismét egyre gyakoribb tranzakció. Megkerestük a hazai nagybankokat, milyen arányban biztosítják egyrészt a készpénbefizetés lehetőségét, másrészt a mobiltárca használatát az ATM-ek hány százaléka támogatja. Bővebben --->

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!