Júniusban 3,7 százalékos volt a 12-havi infláció, ami alapvetően pozitív hír és csak a legoptimistább elemzők számítottak ilyen mértékű csökkenésre, a konszenzus 3,9 százalék volt. Az adat láttán a forint egy egységgel gyengült, egy euróért kedd kora délelőtt 395,8 forintot kell adni. 

A nagy kérdés most az, hogy az elmúlt négy hét forinterősödése tartósan sérül-e, vagy visszatérhet az euró-forint keresztárfolyam a 391-392-es zónába.

A magyar deviza gyengülését az váltotta ki, hogy az alacsony inflációs szám elméletileg megnyitná az esélyt annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább csökkentsen a jelenleg még 7 százalékon álló alapkamaton. Elemzők azonban megosztottak a kérdésben, amíg az amerikai központi bank (Fed) nem lát hozzá a monetáris lazításhoz, addig a hazai jegybank mozgástere is szűkös.

A szakértők többsége nem is számít idén már alacsonyabb kamatokra itthon, főleg mert a következő hónapokban a 3,7 százalékosnál magasabb inflációs számok jöhetnek. 

A magyar tőzsde korrigált a hétfői zakó után, a BUX közel 300 ponttal emelkedett nyitás után kedden, bár csak a Mol papírok javítottak, az OTP részvények árfolyama inkább csak stagnál.

Hétfőn 1,4 százalékos mínuszban zárt a hazai tőzsdeindex, az OTP-Mol párost nagyon büntették a befektetők. Mint kiderült, a tranzakciós illeték emeléséből idén 85 milliárd forint többletbevételre számít a kormányzat, jövőre pedig 200 milliárdot. A piac értékelése kettős volt: egyrészt pozitívan fogadták a költségvetési szigorítást, másrészt láthatóan nem örültek az újabb nem-piacbarát intézkedéseknek.

A bejelentett adóváltoztatások után az idénre várt államháztartási hiánycél (a GDP 4,5 százaléka) most már jóeséllyel teljesül, ez pedig támaszt jelent a forintnak is. Ha azonban mégis felerősödnek a kamatcsökkentési várakozások, az gyengítheti a hazai fizetőeszközt. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!