Az intézményeknek nyújtott szolgáltatásokkal, valamint a bankokban értékesített befektetési alapokkal együtt a HOLD teljes kezelt vagyona 750 milliárd forint.

Ebből a privát vagyonkezelési szolgáltatás keretein belül 717 család közel 300 milliárd forintnyi vagyonát bízta a cégre, ami családonként átlagosan 411 millió forintot jelent.

Az Indexnek adott interjújábanHOLD Alapkezelő vagyonkezelési üzletágvezetője elmondta: jelentős vagyonok halmozódtak fel a magyar gazdaságban, és nagyon sok versenypiaci értelemben sikeres cég, család jelenti a gazdasági hátországot.

Sajnos a közéletünk furcsaságai miatt elsikkad a tény, hogy számtalan eredményes cégre, családra lehetnénk büszkék is. Habár megtorpanhat a több száz milliós megtakarításokkal bírók körének bővülési üteme, nyolc-tízezer ilyen potenciális ügyfél, illetve család lehet a piacon

– vélekedett Jávorka Imre.

Tíz évvel ezelőtt 60 millió forint volt a privát vagyonkezelés belépési limitje. Ez akkoriban megegyezett két budai használt lakás árával. Ha ehhez arányosítunk, akkor nem léptünk olyan drasztikusat azzal, hogy a küszöböt időközben 80 millióra, majd tavaly 120 millió forintra növeltük – jelentette ki a szakember.

Hozzátette: a HOLD 30 éves működésének elmúlt két évtizedében a privát vagyonkezelés vált a meghatározó üzletággá, amit a belépési limit nélküli online vagyonkezelési szolgáltatás is színesíti.

Jávorka Imre
Jávorka Imre
Kép: Hold Alapkezelő

A magyarok befektetési szokásairól szólva kiemelte: a tizenszázalékos kamatok és a huszonszázalékos infláció időszakában több ezer milliárd forintnyi befektetés hevert kamatozás nélküli bankszámlákon, de létezik igen tudatos vagyonosabb réteg – legalábbis az állampapírpiaci mozgások, átrendeződések erről a tudatosságról tanúskodnak már évek óta.

A statisztikák alapján a hazai lakosság részvénytartása rendkívül alacsony, jelentősen elmarad a nyugat-európai, pláne az angolszász mutatóktól. Ez igaz arra az igen vagyonos rétegre is, ahol már a legfejlettebb országok szintjén is értelmezhető megtakarítás összpontosul.

A befektetések világába jó belépést kínál a hazai állampapírpiac, de másban is kell gondolkodni az üzletágvezető szerint.

Felhívta a figyelmet, hogy csak hazai befektetési alapkezelők által kezelt befektetési alapokból több száz elérhető a szolgáltatóknál, állampapírok terén is ismereteket igényel az eligazodás, nem beszélve a világ értékpapírpiacairól, és a különböző befektetési termékek özönéről.

Igen nehéz megfelelő portfóliókat kialakítani, értő módon birtokolni. Mindenképpen szakmai segítséget igényel. Legyen az befektetési tanácsadás vagy portfóliókezelés. Mindenki megtalálja a sajátját, csak fektessen is bele energiát

– fogalmazott.

A piaci fősodortól eltérően a HOLD privátbankárai nem végeznek befektetési tanácsadást – derül ki az interjúból.

Portfóliókezelési szolgáltatásuk lényege, hogy a befektetési döntéseket a portfóliókezelők hozzák. Ők döntik el, milyen és mennyi részvényt, kötvényt, illetve különböző eszközöket tartsanak, és házon belül gondoskodnak minden egyes döntés végrehajtatásáról is ügyfeleik értékpapírszámláján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!