Meglepő folyamatok zajlanak a piacokon világszerte a részvényektől a kötvényeken át az árupiacokig és a devizákig. Mindezt úgy tűnik, hogy az SVB amerikai bank bedőlése indította el, noha nem érte kár a bankbetéteseket, mivel gyors beavatkozás történt úgy az Egyesült Államokban, mint Nagy-Britanniában. 

Ugranak mindenre

Az elmúlt hetekben már látható volt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed minden megnyilvánulását hisztérikus piaci reakciók követték: a befektetők várakozásai szélsőségesen változnak a várható amerikai jegybanki kamatpályát illetően, igaz, hogy ezt a Fed gyakran változó előrejelzései is fűtik. A valóságban messze nincs olyan nagy jelentősége, hogy 5 vagy éppen 6 százalékon tetőzik a kamatszint, azonban úgy tűnik, a lélektan szerepe felerősödött:

a befektetők alig várják, hogy ugorjanak valamire, miközben nem is tudni sokszor, hogy mi a jó hír, és mi a rossz.

Az elmúlt hónapokban egyrészt csökkenő amerikai inflációs adatok érkeztek, aminek mindenki örült, és rögtön azt várták, hogy vége a kamatemelésnek, majd ugyancsak remek munkanélküliségi adatok jöttek (megszűnt a közgazdasági értelemben vett munkanélküliség az USA-ban).

Gazdasági értelemben így minden rendben lévőnek tűnik, azonban a teljes foglalkoztatottság okán a Fed attól tarthat, hogy növekszik a bérnyomás, ami fékezi az infláció csökkenését. Erre a Fed újra keményebb hangnemet ütött meg (talán túlzottan is), így újra magasabb kamatokra kezdett számítani a piac, meg is emelkedett az amerikai állampapírok hozama.

Teljes fordulat

Ma reggel aztán ismét 180 fokos változás következett be a befektetői hangulatban. A bankcsőd után hirtelen a többség úgy gondolja, hogy ezek után a Fed mégsem emel kamatot, fontosabb neki a bankbiztonság, mint az infláció. Erről ugyan eddig egy szó sem hangzott el, a Fed nem szólalt meg (nem kizárt, hogy megteszi, és hűti a szélsőségesen mozgó várakozásokat), de a csordaszellem eluralkodott a piacon.

Az, hogy a tőzsdék esnek, élen a bankrészvényekkel, ilyenkor teljesen érthető, hisz eleve eső trend van a piacokon tavaly év eleje óta, ebben úgy tűnik, a januári felpattanás nem hozott változást.

Azonban az, hogy az amerikai állampapírok hozama példátlan mértékben zuhanjon napon belül, már egész rendkívülinek mondható, ilyen utoljára a járvány elején történt. A múlt csütörtökön még 4 százalékos, ma reggel 3,7 százalékos hozammal forgó 10 éves amerikai államkötvény hétfőn kora délután már csak 3,45 százalékos hozammal kapható. A 2 éves amerikai államkötvény hozama 11 százalékkal csökkent, de a folyamat máshol is megindult: a kanadai és a brit 10 éves kötvény hozama egyaránt 8-9 százalékkal zuhant.

A leggyengébb egyből elvérzik

Az európai kötvényhozamok kisebb mértékben estek, ám azok eleve alacsonyabbak is voltak, mivel az Európai Központi Bank (EKB) esetében alacsonyabbak a kamatvárakozások. Így teljesen logikus reakcióként az euró erősödni kezdett a dollárhoz képest. Az egész folyamatnak azonban áldozatául esett a forint: egy euróért már 391-et kellett belőle adni hétfőn kora délután. Hogy miért? Szegény valutánk

az elmúlt 5 évben, de különösen tavaly igencsak megtépázódott, sokat gyengült, ebből kezdett el az év elején egy fordulat, egy erősödő trend kibontakozni.

Sajnos azonban eleve kicsi és ezért sérülékeny valutáról van szó (sokkal biztosabb dolog az eurózónában lenni), amelyre az elmúlt évek külön teherként nehezednek, a befektetői emlékek még frissek, így az első komolyabb világméretű piaci felfordulásban szabadulni kezdenek tőle. Komoly technikai szintet 393-395 környéke, majd a 400-as kerek szám jelent, ezek átvitele megroppantaná a kialakult erősödő trendet.

Békebeli olajár, fedezékbe vonulnak

Ami még érdekes a piacokon, az olajár hirtelen, 4 százalékos zuhanása. Immár a drágább Brent típus is 80 dollár alatt van, az amerikai WTI pedig mindössze 73 dollár.

Kétségtelen, hogy ezek az értékek még a december óta kialakult kereskedési sáv alsó részén vannak, vagyis nincs szó új lokális mélypontról.

Összességében úgy tűnik, hogy ma szinte mindent eladnak a befektetők, hogy amerikai államkötvényeket vegyenek, majd amikor ezek jól megdrágultak, így lezuhant a hozamuk, akkor nekikezdtek az európai államkötvények vásárlásának is. Klasszikus biztonságba menekülés zajlik jelenleg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!