A hét második fele rég nem látott zuhanást hozott a forint árfolyamában. Rendkívüli események ugyan nem zajlottak, amik ezt indokolnák, mégis logikus, ami történt. Ahogy a technikai elemzésben mondják: a chart (grafikon) nem téved.

A szint kialakulása

Mint azt korábban kifejtettük, az eurónkénti 370-e szint rendkívül fontossá vált amiatt, hogy a pandémia idején, 2020 tavaszától egy nagy gyengülés után ez lett a forint akkori új leggyengébb pontja, és az azt követő másfél-két évben ezt az értéket mindig meg is tartotta, erős támasz lett (az euró szempontjából ellenállás), a forint nem gyengült tovább.

Euró/forint, 3 év. A nagy szint kialakulása
Euró/forint, 3 év. A nagy szint kialakulása
Kép: stooq.com

Az orosz ukrán háború kezdete körül azonban a forint áttörte a szintet és tovább gyengült, tavaly nyáron valósággal összeomlott, és csak a jegybank soron kívüli intézkedései után fordult meg a trend. A kialakuló erősödést a gazdasági fundamentumok, mindenekelőtt az energiaárak csökkenése és az export felfutása is segítették.

Támaszból ellenállás

Áprilisban az árfolyam újra elérte  370-es szintet, ami így a forint szempontjából ellenállá lett, hisz át kellett jutni rajta ahhoz, hogy tovább erősödhessen. Egy előző komoly szintet mindig kiemelten figyelnek a befektetők: sokan eladnak, főleg, akik egykor ott ragadtak be vételeikkel és örülnek, hogy a nagy veszteséget nem realizálták időközben. Mások, akik venni készülnek, akkor teszik meg szívesebben, ha látják, hogy az áttörés sikeres lett.

Euró/forint, egy év. Negyedszer sem sikerült átvinni a 370-et, visszapattant
Euró/forint, egy év. Negyedszer sem sikerült átvinni a 370-et, visszapattant
Kép: stooq.com

Egy speciális eset, amikor az árfolyam háromszor teszteli meg a szintet, mindig visszapattan, majd negyedszerre nagy erővel átjut rajta. A forint esetében is erre utaltak a jelek, azonban a negyedik kísérlet sem jött össze június második felében. Ez a héten, amikor távolodni kezdett az árfolyam a 370-es szinttől, nyilvánvalóvá vált, és ez a hét közepén szinte automatikusan indította be az eladásokat, még pedig egy időben sokat: ennek köszönhető, hogy összeomlásszerű zuhanás jött, egy euróért közel 390 forintot kellett adni.

A kudarc okai

Kérdés, hogy miért nem sikerült a negyedszeri kitörés? Ennek több oka lehetett: sok pozíció nyílhatott a sikere kitörésre számítva, és ezeket a kudarcot követően gyorsan zárták. Lehet, hogy akik az igen magas forintkamat mellett nyitottak a kamatkülönbségre játszó, un. carry trade ügyletet, most ugyancsak ennek lezárása mellett döntöttek, miután most már határozottan zajlik a jegybank kamatcsökkentési ciklusa

Mindemellett még az sem zárható ki, hogy maga az MNB tartja egyelőre kívánatosnak ezt az árfolyamszintet, elkerülendő mindkét irányban a nagy mozgásokat, ezért például visszavásárolta a piacon a magas energiaárak idején az energiaimportra a devizatartalékból közvetlenül biztosított eurómennyiség egy részét. Ezt természetesen nem feltétlenül fogjuk megtudni, az ilyen ügyleteket nem kommentálják, hisz pont attól hatékonyak, hogy nem tudnak róluk a piaci résztvevők.

Szűnő kamatelőny, hiányzó eurómilliárdok

Fundamentális oldalról közre játszhat, hogy a folyó fizetési mérleg lassan egyensúlyba kerül, de ha nem lesz komoly többlet, akkor ez változatlan árfolyamot indokol. Nem tesz jót az uniós pénzek késlekedése, amely a költségvetési hiány tarthatóságával kapcsolatos aggodalmakkal együtt, sokakat a forintban való befektetések lezárására ösztönöz, ha már a magas forintkamatból adódó extraprofit amúgy is szűnőben van.

Mindazonáltal természetesen nem kizárt, hogy újra indul az erősödés, és mégiscsak sikerül átjutni a 370-es szinten, de azonban a most látott hirtelen zuhanást mindenképpen indokolta, hogy a tankönyvi kitörési kísérlet kudarcba fulladt. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!