A magyar deviza erősödésére számít az év második felében friss prognózisa szerint az ING Bank. Elemzőik a jelenleg 394 körül ingadozó euró-forint keresztárfolyamot egy hónap múlva 390-re várják.

A relatíve jó teljesítmény kitarthat az év további részére is, év végére például 385-ig is elmehet az árazás.

Július eddig messze nem hozta a magyar deviza diadalmenetét, az ING elemzői úgy vélik, a hételeji kormányzati intézkedések gyengítették a forintot, a bejelentett 400 milliárd forintos kiigazítás a banki, energetikai és kiskereskedelmi szektort érinti és ezek hatása jó eséllyel megjelenik majd az inflációs folyamatokban, szóval kockázatként értelmezhető.

Forint várakozás
Kép: Economx.hu

Kissé háttérbe szorult a hírözönben, hogy a kormányzat egy sor állami beruházást leállít, illetve későbbre ütemez, ez javítja a  költségvetés egyenlegét, a forint szempontjából pedig támogató fejlemény. 

A nagy kérdés a monetáris politika. Az ING Banknál az a várakozás, hogy a jegybank egy ideig leáll a kamatcsökkentésekkel, két okból:

  • nőtt a volatilitás a pénzpiacokon
  • az inflációs trendben fordulat jöhet (részben bázishatások miatt)

Ha az  MNB valóban így tesz, akkor joggal lehet a forint erősödésére számítani az év hátralévő részében. 

De már a csütörtök délután is tartogat még izgalmakat a forintnak. Fél 3-kor közzéteszik az amerikai inflációs adatot, júniusra további csökkenést várnak az elemzők, az előző havi 3,3 százalékos szint után 3,1 százalékra csökkenhetett a fogyasztói árindex.

Ez még ugyan nincs a Fed 2 százalékos célszintjénél, de a fokozatos mérséklődés láttán a központi bank elindíthatja a kamatcsökkentéseket. Ha a vártnak megfelelő, vagy annál alacsonyabb adat érkezik, az gyengíthetné a dollárt az euróval szemben és ezzel párhuzamosan támogatná a forintot is. 

A délutáni adat megérkeztéig a forint piacán enyhe erősödés várható. Láthatóan jót tett ugyanis az árfolyamnak Varga Mihály pénzügyminiszter Indexnek adott nyilatkozata, miszerint:

Meg merem kockáztatni, hogy év végén a helyzet kedvezőbb lesz annál, mint hogy 4,5 százalékos hiánnyal zárjunk, hiszen egy olyan költségvetési pályán vagyunk, amelynél tartható a hiánycél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!