Hétfőn reggel némi gyengüléssel nyitott a forint a devizapiacokon. Az eurót 418 fölött is jegyezték reggel, a dollár ára csaknem 430-ig ment fel. A svájci frank is 428 forint fölött volt reggel, az angol font 483 forint fölött volt, holott hajnalban 480 alatt is járt. 

A pénteki kereskedésben rég nem látott forinterősödés volt, most az euró-forint árfolyama a 416,80-as támaszt tesztelgeti, letörése esetén 410 közelében húzódik a következő fontosabb szint. A dollár-forint grafikonján közvetlenül 423 alatt található a következő támasz - közölte az Equilor. 

Erőteljes beavatkozás az MNB-től. A jegybank péntek délelőtt több nagyobb horderejű intézkedést jelentett be, melyek azonnal életbe is léptek. Az overnight fedezett hitel kamatszintjét 15,5 százalékról 25 százalékra emelték, ezzel jelentősen kiszélesítették a kamatfolyosót. A kamatemelés hatására megdrágul a forint elleni pozíció felvétele. Napi rendszerességgel hirdetik meg az FX-swapeszközt, és egynapos betéti tendert vezetnek be, 18 százalékos kamattal.

A közlemény hangsúlyozta, hogy ezeket az intézkedéseket csak átmenetinek szánják a döntéshozók. Fontos bejelentés volt még, hogy az év végéig jegybanki forrásból fogják biztosítani az energiakereskedőknek az energiaimporthoz szükséges devizalikviditást. A forint nagymértékben erősödött a bejelentések hatására, az euró árfolyama rövid idő alatt 429-ről 416-ra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!