Nem jól áll a forint szénája egyelőre, a magyar fizetőeszköz az idei évet gyakorlatilag lassú, ámde folyamatos leértékelődéssel töltötte az euróval szemben. Az év elején még 380 forint alatt járó euró árfolyama e hét elejére 396 forintig szaladt fel. A meglehetősen volatilis múltra visszatekintő euró/forint keresztárfolyamban ez az alig 4-5 százalékos mozgás önmagában nem lett volna fájdalmas, azonban úgy már inkább, hogy eközben a régiós devizák viszonylag jól szerepeltek és emiatt a lengyel zlotyi történelmi magasságban drágult a magyar fizetőeszközzel szemben.

Csak éreztetvén a különbséget, 2022. október elején a magyar jegybank alapkamat 13 százalék volt, míg a 12 hónapos Euribor 2,6 százalék, azaz 10,4 százalékkal alacsonyabb. Ez 420 forint körüli akkori euróárfolyammal számolva azt jelentette, hogy éves szinten 40 forintnál is nagyobb hozamot lehetett elérni egy euró átváltásával, ha egy év múlva még mindig 420 forint az euró árfolyama. Hab volt a tortán, hogy egy év elteltével 25 forinttal lejjebb lehetett visszavenni az eurót.

A csökkenő magyar inflációt és a megnyugodó nemzetközi helyzetet, illetve a csökkenő földgázárakat látván tavaly ősszel már megkezdte a kamatok csökkentését az MNB, amivel folyamatosan olvadt a forint kamatelőnye (carry). Ez azonban egy ideig szinkronban zajlott a nemzetközi folyamatokkal, hiszen a befektetők akkor már a Fed és az EKB monetáris szigorítási ciklusának végét és a közelgő kamatcsökkentéseket kezdték beárazni, egyre nagyobb vehemenciával. A folyamat csúcsa Jerome Powell tavaly decemberi nyilatkozta volt, amikor konkrétan bejelentette a szigorítási/kamatemelési ciklus végét a Fed részéről.

12 hónapos Euribor
12 hónapos Euribor
Kép: Economx, euribor-rates.eu

 

A befektetőkön eluralkodott optimizmust ezután januárban alig győzték visszafogni a Fed és az EKB különböző tisztségviselői. Próbálták a piac fejébe verni, hogy persze lesznek kamatcsökkentések de nem olyan drasztikusnak és nem olyan gyorsan. Jól látszik a 12 hónapos Euribor alakulásán, hogy a piac megértette a célzásokat. A meredek csökkenést ellentétes irányú lassú korrekció váltotta föl kamatlábban. Az MNB viszont nem hagyott föl ebben a környezetben a kamatok lefaragásával így a forint kamat előnye két oldalról került prés alá, mostanra a másfél évvel ezelőtti felére, 5,25 százalékra olvadt.

Ez még mindig jelentős gravitációs erőnek tekinthető az euró/forint keresztárfolyamban, folyamatosan húzza lefelé, csak éppen fele olyan erősen, mint másfél évvel ezelőtt.

Technikailag még oké a forint

Technikai szemmel nézve az euró forint keresztárfolyam ez a mostani gyengülés nem igazán tekinthető jelentősnek. Nagyon hosszú távon nézve látszik a forint folyamatos gyengülő trendje az euróval szemben, középtávon viszont kedvezőbb a helyzet.

Kép: Economx,stooq.com

 

Tavaly év elején ugyanis az árfolyam lefelé áttörte 2022 szeptemberében 393-nálkialakított bázispontját, ezzel technikailag középtávú csökkenő trendbe került. A bázispont lényege, hogy egy emelkedő trendben ez az utolsó olyan mélypont a grafikonon, ahonnan új csúcsra tud emelkedni az árfolyam. Egy ilyen bázispont lefelé történő áttörése masszív trendfordító jelzés. Mielőtt lebecsülnénk ennek jelentőségét érdemes megjegyezni, hogy az euró forint keresztárfolyamban évtizedek óta nem történt ilyen.

Kép: Economx, stooq.com

 

A vehemens forinterősödésnek tavaly a 369-372 forint közötti szint vetett véget. Ennek technikai jelentőségét az adja, hogy itt húzódik annak a sávnak a felső széle, amelyben keresztárfolyam a 2020-2021-es évet töltötte. A sáv tetején erős ellenállás volt, amely áttörése után erős támaszként funkcionál. Bár lefelé ez korlátozza forint további erősödését, felfelé masszív ellenállás lehet a frissen megindult emelkedő trendbázispontja 418 forintnál.

Ez azt jelenti, hogy az euró forint keresztárfolyam akár 418 forint magasságába is megugorhat anélkül, hogy a hosszabb távon várható forinterősödő trend sérülne. Ahhoz viszont valami elképesztően pozitív fejleménynek kéne történnie makrogazdasági szempontból (például megegyezés Brüsszellel a támogatások ügyében), hogy lefelé sikerüljön a 370 forintos szint tartós áttörése.

Addig azonban a keresztárfolyam vígan oldalazhat a fent leírt sávban, pattogva az ellenállási és támasz szintek között, amelyeket bőven találni a grafikonon mintegy 5-10 forintonként. Legyenek azok mozgóátlagok korábbi csúcsok és mélypontok vagy a 435 forinttól 370 forintig tartó erősödés Fibonacci szintjei.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!