A bankszektornak az idei évben jelentősebb extra adóteherrel, és a kamatstoppal kellett számolnia, azonban a kormány és a bankszövetség megegyezett abban, hogy az extraprofit adót csökkentik a bankoknál. Ennek hátterében az áll, hogy a kormányzat jövőre szeretné felpörgetni a magyar gazdaság növekedését, ehhez pedig kiemelten fontos a bankszektor hitelezési tevékenysége.

Ennek hatására a befektetők a banki különadók csökkentésével számoltak, amit most bizonytalanná vált miután Varga Mihály pénzügyminiszter, a Közgazdász Vándorgyűlésen ennek a lehetőségéről beszélt. Kocsis Máté, a Fidesz frakció nevében azt nyilatkozta, hogy nincs ilyen terv, és a pénzügyminiszter csak a magánvéleményét fogalmazta meg. A befektetők azonban láthatóan megijedtek és óvatossá váltak a bankrészvénnyel kapcsolatban.

 

Egyre több helyen van bankadó

A magas kamatkörnyezet a pénzintézetek nettó kamatjövedelmének növekedését is serkentették, ami miatt egyre több országban vetnek ki különadót a bankokra. Magyarországon már tavaly áprilisban bejelentették a plusz terhet, azóta többek között Spanyolország, Csehország, Litvánia, Olaszország, Lettország és Ausztria is jelentett be valamilyen intézkedést a bankokkal szemben - erről beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen.

A pénzügyminiszternek ugyanakkor abban igaza volt, hogy a magyar bankszektor jelentős nyereségességet termelt az idei évben. A teljes szektor profitja az első félévben 676 milliárd forint volt – olvasható a KBC Equitas friss elemzésében. Fontos azonban azt is látni, hogy ebben benne van az OTP külföldi leányvállalatoktól kapott osztaléka is. Amennyiben csak az OTP magyarországi eredményét nézzük meg, a kapott osztalékok nélkül az első félév teljesítménye 56,8 milliárd forintos adózás utáni eredmény volt, míg a kapott osztalékokkal együtt 185,8 milliárd forint – írja a KBC Equitas. Ez jól mutatja, hogy a teljes bankszektor eredményét nagyon eltéríti az OTP külföldi leányvállalatainak a működése.

A banki különadó és a kamatstop együttesen 280 forintos negatív hatást jelent az első félév alapján.

Bár Magyarországon nagyon magas a kamatkörnyezet, - ez általában jót tesz a banki profitnak - ennek ellenére az OTP nettó kamatbevétele 15 százalékkal csökkent az anyaországban Így nem csoda, ha a profit 70 százalékát a külföldi leánybankok hozták össze.

Az idei év első felében az OTP 62 milliárd forintos extraprofitadót könyvelt el, illetve további 17,5 milliárd forintot veszített a kamatstop meghosszabbításán. A KBC kiemeli, hogy a két tényező együttesen 280 forintos negatív hatást jelent az első félév alapján. Ennél azonban súlyosabb lehet a helyzet, ha több évig is fennmarad ez a szabályozás.

Technikai oldalról nézve a 14 000 forintos szinten, és az 50 napos mozgóátlagon is átzuhant a részvény. A nagy volatilitás miatt támaszként a mai napi mélypontra érdemes figyelni, amely 12900 környékén található, illetve mint kerek szint a 13000 forintos szint is támaszt jelenthet. Az emelkedésben a 13 300 forint, illetve a 13 500 forint már ellenállást jelent. Pénteken 10 órakor a részvény árfolyama 13 165 forinton állt, ez 0,2 százalékos emelkedést jelentett.

Összességében tehát az látszik, hogy a magyar tevékenységet érintő kedvezőtlenebb szabályozói környezet nem akkora veszteség a bank számára, és a csütörtöki zuhanással már bőven be is árazta a részvény a kedvezőtlenebb forgatókönyvet. Azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a nemzetközi piacokon is elromlott a hangulat az elmúlt napokban, akkor jobb az óvatosság.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!