Hónapok óta lázban tartja a befektetőket az olyan étvágycsökkentő, elhízás elleni gyógyszerek piaci sikere, mint például a Novo Nordisk által gyártott Wegovy. A siker az egekbe hajtotta a dán gyógyszercég részvényeinek árfolyamát egy másik szektorban viszont eladási hullámot váltott ki.

A legnagyobb amerikai áruházlánc, a Walmart vezérigazgatója ugyanis október elején azt nyilatkozta, hogy enyhe visszaesést tapasztaltak az élelmiszer fogyasztásban a gyógyszerrel kezeltek körében. Ez eladási hullámot váltott ki olyan cégek részvényeinek piacán, mint a Nestlé, a világ legnagyobb csomagolt élelmiszer-gyártója. Ez utóbbi árfolyama 5 százalékkal esett a nyilatkozat óta.

Fenomenális siker

A Wegovy már eddig is fenomenális sikert aratott az Egyesült Államokban, és most néhány európai piacon, így Norvégiában, Dániában és Németországban is bevezették. Vannak akik szerint ezzel komolyan befolyásolhatja az élelmiszeripari trendeket is.

A Novo áttörése határozottan jelentős változásokhoz vezethet mind az élelmiszer-, mind az italgyártó cégek, de az elhízással foglalkozó iparággal kapcsolatos más részvények számára is. Nagyobb figyelmet kell fordítani a szupermarketekre gyakorolt hatásra, ahol az árrések kisebbek, és így a nyereségességre gyakorolt ​​hatás is nagyobb lehet

 – mondta Kiran Aziz, a legnagyobb norvég nyugdíjalap, a KLP felelős befektetésekért felelős vezetője a Reutersnek.

Volt aki gyorsan kapcsolt. Mark Schneider vezérigazgató a múlt héten elmondta, hogy a Nestlé már megkezdte a munkát olyan termékek kidolgozásán, amelyek kísérői lehetnek a fogyókúrás szereknek. Így lesz termékük, amely olyan kiegészítőket tartalmaz, amelyek kompenzálják a sovány izomtömeg csökkenést, ami a fogyás és a gyors súlygyarapodást, ami a szer szedésének abbahagyását kísérő jelenség lehet. Az ilyen reakciók és a gyógyszer korlátozott elérhetősége, amivel a Novo küzd, megnyugtatták a befektetők egy részét. A szerek esetleg, mégse ártanak majd az iparágnak.

A súlycsökkentő gyógyszerek új osztályára adott kezdeti piaci reakció a metaverzum körüli felhajtásra emlékeztet. Ez utóbbi azóta jelentősen alábbhagyott, a piac ugyanis felismerte, a fogyasztók viselkedése lassan változik. Ráadásul az alacsonyabb jövedelmi szintű társadalmi rétegekben több az elhízás, de pont ők engedhetik meg maguknak kevésbé ezeket a szereket. Ez jelentősen lassítja az élelmiszeriparra gyakorolt hatást – mondta Arda Ural, az EY Americas iparági szakértője.

Nem csak az élelmiszeripart érinti

Hiába lehet igaza a szakértőnek, a befektetők egyelőre úgy látják, lesznek még eladási hullámok a fogyókúrás szerek miatt. A legveszélyeztetettebbek azok a cégek lehetnek, amelyek kizárólag a "junk food"-ra alapoznak. A helyzet az, hogy a piac most azt hiszi, ha az emberek megkapják ezeket a szereket, akkor karcsúbbak lesznek és kevesebbet fognak enni. Nehéz lesz az olyan cégeknek, mint az Unilever és a Coca Cola az ellenkezőjét igazolni – vélte az Union Investments egyik szakértője.

Ráadásul egyes vizsgálatok szerint nem csak az egyszerű ételek és a nassolni valók iránti vágyat csökkentik a most megjelent szerek, hanem az olyan függőségre alapozott fogyasztást kiváltó termékek, mint a cigaretta és az alkohol. Ennek megfelelően ezek gyártói is veszélybe kerülhetnek. Emiatt például a Barclays a hó elején eladásra javasolta ezen cégek kötvényeit a befektetőknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!