Csak akkor jöhet el a dollárkamat-csökkentés ideje, ha tartósnak ígérkezik az infláció enyhülése a 2 százalékos jegybanki cél felé – jelentette ki Jerome Powell Fed-elnök féléves kongresszusi bizottsági monetáris politikai meghallgatásán.

Powell elmondta, hogy az első negyedév adatai nem támasztják alá a monetáris enyhítés megkezdésének a szükségességét, bár a legfrissebb inflációs adatok mutatnak némi szerény javulást ebbe az irányba. Az inflációs cél tartós megközelítéséhez azonban még további meggyőző adatokra lenne szükség – írja az MTI.

A központi jegybank vezetője hozzátette, hogy a szigorú monetáris politika késedelmes vagy elégtelen mértékű enyhítése visszavetheti ugyan a gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatást, az elsietett vagy túl nagy mértékű enyhítés azonban megakaszthatja, vagy akár meg is fordíthatja az infláció terén eddig tapasztalt előrelépést.

A Fed ezért ülésről ülésre, a rendelkezésre álló makrogazdasági adatok elemzésével fog dönteni a monetáris politikai irányvonalának kiigazításakor.

Powell megjegyezte, hogy az árstabilitást és a teljes foglalkoztatást a korábbinál már kiegyensúlyozottabb kockázatok terhelik.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a hónap végén tartja következő kamatdöntő ülését. A pénzpiacok kamattartásra számítanak, hogy szeptemberig nem csökkenti a jelenleg 2,25-5,50 százalékos irányadó monetáris politikai kamatsávot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!