Az összeurópai STOXX 600 index 0,07 százalékkal emelkedett, ugyanakkor az euróövezeti EuroStoxx50 0,35 százalékkal gyengült. A londoni FTSE-100 mutató 0,43 százalékos mínuszban zárta a kereskedést, a frankfurti DAX pedig 0,42 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,27 végzett alacsonyabban. Azonban Milánóban 0,43 százalékos, Madridban 0,36 százalékos indexemelkedést jegyeztek.

Az ingadozó piacok mögött a Federal Reserve mai kamatdöntő ülése áll, ami miatt a kivárás jellemezte a befektetőket. A piaci várakozások szerint a Fed szinten tartja a kamatokat, azokban Jerome Powell Fed-elnök korábban azt nyilatkozta, hogy várhatóan kezdetét veszi a kamatcsökkentési periódus – erre próbálnak a befektetők is támaszkodni.

 

FRISS: Most sem nyúlt a kamatokhoz a Fed

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton.

A makrogazdasági színtéren a szerdán közzétett német és francia inflációs adatok is befolyásolhatták a tőzsdét: mindkét országban mérséklődött az inflációs nyomás januárban.

Az olajár lenullázta keddi nyereségét, mivel a kínai feldolgozóipari teljesítmény januárban már zsinórban a negyedik hónapban csökkent, ami az olajimportőrnél gyenge keresleti kilátásokat vetít előre.

Azonban továbbra is támogatja az olajárakat a közel-keleti konfliktus kiterjedésének kockázata.

Az európai tőzsdezáráskor a WTI nyersolaj ára 1,98 százalékos mínuszban állt, a Brent olajfajta hordónkénti ára pedig 1,70 százalékkal 81,10 dollárra csökkent.

A dollár gyengülését tükrözve az arany unciánkénti ára a januári közepi szintjére emelkedett, a spot ár 0,67 százalékos emelkedéssel 2050,68 dolláron áll.

Szóba sem került az európai kamatcsökkentés

Nem változtatott kamatain az eurózóna jegybankja, és nem is utalt arra, hogy erre mikor fog sor kerülni, ezzel hűtve az erős kamatcsökkentési várakozásokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!