Egy felmérés készült arról, hogy a svéd kisbefektetők, akik alapvetően a svéd tőzsdei részvényekbe fektettek, milyen eredményt értek el. Az adatokat az Euroclear Sweden elszámolóház 2016 óta adja meg, és a Bloomberg szerint most kiderült, hogy míg a hölgyek tavaly 15,1 százalékos hozamot értek el átlagosan a részvénypiacon, addig a férfiak csak 10,3 százalékot.

Óvatosabb hölgyek

A tavalyi eltérés alapvetően abból adódott, hogy a hölgyek konzervatívabb befektetőknek bizonyultak: stabilabb, jól ismert cégek részvényeibe fektettek, miközben a férfiak a világban zajló divatot követve technológiai cégekbe fektettek, azon belül is a viszonylag újabbakba. Ezek értelemszerűen még nem nagy cégek, de amúgy sincsenek a piacon az amerikai óriásokhoz fogható tech cégek, amelyek az egész világot letarolták (Meta, Apple, Nvidia, Google, Amazon, Microsoft).

A kisebb technológiai cégek Amerikában sem hasítottak tavaly, ugyanakkor a befektető urak vélhetően arra gondoltak, hogy ha valamelyik kisebb svéd társaságnak nagyon bejön valamelyik ötlet, nagyot hasíthatnak a tőzsdén. Így végülis a nagyobb hozam lehetőségéért nagyobb kockázatot is vállaltak.

A legnépszerűbb részvények

A hölgyek előszeretettel választották a H&M részvényeit: a cég stabilan működő, nálunk is jól ismert multi, nagy kockázatot nem vállaltak vele. Hozama viszont annál szebb lett: 57 százalékkal drágult a papír tavaly. Ugyancsak szívesen tartották a Sweco (Swedesh Consultants) építőipari, építészmérnöki céget, ezzel 35 százalékot értek el. A Billerud papíripari cég részvényét is sokan tartották közülük, ez azonban 19 százalék mínuszban zárt.

A férfiaknál a legnépszerűbb papírok a Storskogen futballklub részvényei voltak, ezen 24 százalékos nyereség keletkezett. Második legnépszerűbb a világítástechnikai applikációkat készítő Plejd volt, ami ugyancsak 19 százalékos mínuszban zárt, harmadik pedig a Starbreeze számítógépes videójátékokat üzemeltető cég volt, melynek papírjai 63 százalékot veszítettek értékükből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!