Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,49 százalékos, a STOXX 600 index 0,53 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index pedig 0,56 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést. Londonban 0,39 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE 100 index, a frankfurti DAX 0,49 százalékkal, a CAC 40 pedig Párizsban 0,72 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 0,45 százalékos, Madridban 0,16 százalékos indexcsökkenéssel végződött a hétfői tőzsdenap.

A piacok továbbra is a makrogazdasági mutatók alapján igyekeznek felmérni a monetáris politika várható alakulását és megbecsülni az irányadó kamatok esetleges csökkentésének a kezdetét. A Bundesbank elnöke Joachim Nagel egy, a davosi fórumon adott interjúban elhamarkodottnak vélte a piacok eurókamat-csökkentési várakozásait, mondván az euróövezeti infláció úgy 2025-re érheti el az EKB inflációs célját.

Nem segített a befektetői hangulatnak a hétfőn közzétett tavaly német GDP-növekedési adat sem.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai szerint tavaly 0,3 százalékkal csökkent az ország bruttó hazai terméke az előző évi 1,8 százalékos növekedés után. Az ipari termelés is jelentős mértékben, 2,0 százalékkal csökkent tavaly, ami elsősorban az energiaszolgáltató szektor jóval alacsonyabb teljesítménye miatt.

Az olajárak hétfőn lefelé korrigáltak az elmúlt héten elért mintegy két százalékos emelkedés után. Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 0,83 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 72,07 dolláron, a Brent ára pedig 0,35 százalékkal csökkent 78,01 dollárra.

Az arany spot ára 0,26 százalékkal emelkedett unciánként 2054,00 dollárra. A dollárindex 102,57 ponton áll 0,16 százalékos emelkedéssel, az eurót 0,02 százalékkal jegyzik erősebben 1,0951 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!