Az összeurópai STOXX 600 index 0,23 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,02 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést. Az európai index közel négy százalékkal, az euróövezeti pedig több mint négy százalékkal erősödött a hónap eleje óta.

A londoni FTSE 100 index 0,32 százalékkal, a frankfurti DAX 0,14 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,01 százalékkal zárt magasabban. Milánó és Madrid viszont indexcsökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést, 0,08 és 0,34 százalékossal. London és Frankfurt havi nyeresége négy és fél százalék körüli, a párizsi index három és fél százalékot hozott össze, Milánó több mint hat százalékot, Madrid pedig tíz százaléknál többet.

A rekordokat döntögető DAX index a második egymást követő negyedéves nyereség felé halad, mintegy 10 százalékos emelkedéssel a főbb központi bankok közelmúltbeli lazító jelzéseinek és a technológiai részvények erősödésének köszönhetően.

A nyersolaj ára csütörtökön emelkedett és ezzel a harmadik egymást követő havi emelkedést érte el, elsősorban az OPEC+ informális szövetség termeléscsökkentési megállapodás fenntartásába vetett reményeknek köszönhetően. Az ellátást megzavaró növekvő geopolitikai feszültségek ellenére az OPEC+ várhatóan fenntartja a jelenlegi önkéntes olajkitermelési korlátozását jövő szerdai ülésén.

Eközben az EIA legfrissebb jelentése az amerikai nyersolaj- és benzinkészletek meglepő emelkedését mutatta a magasabb nyersolajimport és a gyenge benzinkereslet miatt. Bár a tényleges készletfelhalmozás kisebb volt, mint azt az API jelezte, a szezonális kilengéseknél alacsonyabb maradt.

Az európai kereskedési idő végén az amerikai WTI nyersolaj ára hordónként 82,63 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben, 1,58 százalékos napi emelkedéssel, a Brent ára pedig 1,33 százalékkal ment fel, 86,54 dollárra.

Csúcsokat döntöget az aranyár

Az arany csütörtökön az unciánkénti 2200 dollár fölé emelkedett, megközelítve minden idők legmagasabb szintjét, a 2222,90 dolláros jegyzést. Az arany mintegy 8,5 százalékos havi teljesítménye egyúttal a legnagyobb a 2022 novemberében elért óta. Az arany árát elősorban a monetáris lazítással kapcsolatos várakozások erősödése és a növekvő geopolitikai feszültségek fokozódása támogatja az emelkedésben. Az aranynak a geopolitikai instabilitás elleni fedezetként betöltött funkcióját az ukrajnai és közel-keleti háború miatti aggodalmak hozták a felszínre.

Az arany spot ára unciánként 2218,76 dolláron áll 1,13 százalékos napi emelkedéssel.

A dollárindex csütörtökön az elmúlt hat hét legmagasabb szintje közelében mozgott, a Fed egyik illetékesének a monetáris szigor fenntartására utaló megjegyzése miatt. Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja szerdán kijelentette, a jegybank az erős inflációs adatok közepette visszatarthatja a kamatcsökkentést. A dollárindex jegyzése 104,41 ponton áll, 0,06 százalékos emelkedéssel.

Az euró március végén 1,08 dollár alá is süllyedt, ezzel február közepe óta a leggyengébb szintet érte el, és így az amerikai dollárral szemben csaknem 2 százalékos negyedéves gyengülés felé tart, mivel a befektetők mérsékelték a Federal Reserve (FED) jelentős kamatcsökkentésére vonatkozó várakozásaikat. Az európai piacok csütörtöki zárásakor az jegyzése 0,22 százalékos csökkenéssel 1,0801 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!