Elfogadta az Európai Unió Tanácsának foglalkoztatási-, és munkaügyi miniszterekből álló testülete azt az európai bizottsági tervet, amely szerint 2027-re minden, valamely uniós tagállamban bejegyzett székhellyel rendelkező, tőzsdén jegyzett vállalatban a vezetői pozíciók minimum 40 százalékát nőknek kell betöltenie - írja a Népszava

A 2027-re kitűzött cél 33 százalék lenne azoknál a vállalatoknál, amelyek vezetői és nem vezetői pozíciókat is foglalnak magukban. Azon vállalatoknak, amelyek nem teljesítik a határidőre kitűzött célokat, új, közvetlen kiválasztási rendszereket kellene bevezetniük az EU által megkívánt egyensúly elérése érdekében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azzal érvelt a kvótarendszer mellett, hogy szeretnék áttörni azt a feltételezett „üvegplafont”, amely megakadályozza, hogy tehetséges nők bekerüljenek a vezetői testületekbe. Úgy tudni, a tervezett rendelkezést ugyanakkor csak az uniós cégek anyavállalatainak országában kellene érvényesíteni, tehát például egy Magyarországon működő német multi esetében csak a német központ vezetésére vonatkozna majd a 40 százalékos női kvóta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!