Bitcoin történelmi csúcs, Dencun upgrade az Ethereum blokkláncon, Meme–token mánia és természetesen mesterséges intelligencia: a kriptovaluták piaca borzasztóan erős első negyedévet zárt 2024–ben.

Bitcoin

Márciusban új történelmi csúcsot döntött a Bitcoin árfolyama: a digitális aranyként is hivatkozott kriptovaluta a hónap közepén átlépte a 73.000 dolláros szintet, cikkünk írásakor pedig 70.000 dolláros árfolyamon kereskedtek vele. A befektetők nagy örömére idén már 60 százalékot emelkedett az eszköz árfolyama, melyet jelentősen elősegített a Bitcoin ETF–ek jóváhagyása és azt ezt követő piacra áramló intézményi befektetői tőke. 

Miután az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) januárban jóváhagyta a Bitcoin alapokat, nettó 11 milliárd dollár ömlött a Bitcoin piacra, a megnövekedő kereslet pedig jelentősen felhajtotta az árfolyamot. A legnépszerűbbek a BlackRock és a Fidelity által kezelt alapok lettek, míg a Grayscale Bitcoin alapjából jelentős mennyiségű, több mint 10 milliárd dollárnyi tőke áramlott ki a versenytársaknál magasabb költségei miatt.

A kriptovalutákkal kereskedők a negyedév lezárultával a Bitcoin úgynevezett felezési eseményét várják, ami várhatóan április 20. körül érkezik majd. Az esemény után a Bitcoin bányászatért járó jutalom megfeleződik, a jelenlegi 6,25 helyett már csak 3,125 Bitcoin jár a validátoroknak minden blokk után. A korábbi felezési események környékén a valuta árfolyama erősen emelkedett, hiszen a felezés által lecsökken az újonnan bányászott coinok mennyisége, a csökkenő kínálat pedig általában magasabb árakat eredményez, így a piaci szereplők szoros figyelemmel fogják követni az eseményt.

Ether

A második legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, az Ether is erős negyedévet zárt. Március közepén áttörte a 4000 dolláros árfolyamot, megközelítve korábbi történelmi csúcsát, ám utána valamelyest konszolidálódott, cikkünk írásakor 3500 dolláros szinten kereskedtek vele. Az idei évben így szép hozamot realizálhattak a befektetői, az év eleji 2300 dolláros szinthez képest több, mint 50 százalékot nőtt az értéke.

Március 13–án az Ethereum blokklánc sikeresen átesett az úgynevezett Dencun upgrade–en, aminek köszönhetően jelentősen csökkentek az ökoszisztéma tranzakciós költségei: a főhálózaton nagyjából a korábbi harmadára, a második rétegen (pl. Arbitrum, vagy Optimism) pedig több, mint 90 százalékkal.

Több vagyonkezelő, köztük a VanEck, a BlackRock, vagy a Fidelity benyújtotta jelentkezését az amerikai tőzsdefelügyelethez az Ether ETF–ekre. A piac optimistán várja a fejleményeket, az SEC–nek május közepéig van ideje az első jelentkezések elbírálására. Ha az Ether ETF–ek is elfogadásra kerülnek, az a Bitcoin ETF–ekhez mérhető tőkebeáramlást hozhat a piacra, jelentősen felhajtva az árfolyamot.

A „mémek”

A meme–tokenek olyan kriptovaluták, amelyek egy internetes mém előtt tisztelegnek, a korábbi slágernek számító Dogecoin, vagy Pepe mellett pedig rengeteg újdonság jelent meg.

Az új tokenek elsősorban az alacsony tranzakciós költséggel működő Solana blokkláncra koncentrálódtak, jelentősen hozzájárulva a natív valuta, a Solana értéknövekedéséhez, mely az év eleji 100 dolláros árfolyamához képest cikkünk írásakor 85 százalék pluszban, 185 dolláron áll. Az év egyik sláger meme–tokene, a Dogwifhat (igen, ez egy aranyos kiskutya kalapban) piaci kapitalizációja a Coinmarketcap szerint 3 milliárd dollár, mellette azonban szinte minden internetről ismert állatos mémhez találhatunk kriptót, legyen az kutya, cica, láma, vagy éppen pingvin.

A meme–tokenek másik népszerű csoportja a politikusokat, vagy hírességeket ábrázoló valuták voltak, például a Super Trump nevű token összmennyiségét már majdnem 10 millió dollárra értékelik. Természetesen a másik amerikai elnökjelölttel szimpatizálók is megtalálhatják a maguk eszközét: egy Jeo Bodenhez (igen, valóban így írják) körülbelül 40 centért lehet hozzájutni.

Mesterséges intelligencia

A fejlesztők figyelme egyre inkább a mesterséges intelligencia és a blokklánc technológia integrációjára összpontosul, reményeik szerint jelentős szinergiákat hozhatnak így felszínre az adatok tulajdonjoga, a tokenizálás, a költségcsökkentés, valamint az innovációk terén. Bár ezen projektek nagy része még gyerekcipőben jár, érdemes figyelemmel követni az eseményeket, hamarosan rengeteg újdonsággal rukkolhatnak elő korunk talán két legfontosabb technológiájának kombinálásával.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!