Az Alibaba hongkongi tőzsdén jegyzett részvényei 3 százalékkal emelkedtek hétfőn annak reményében, hogy pénzügyi tevékenységére létrehozott  leányvállalata, az Ant Group vizsgálata a végéhez közeledik. Pénteken a kínai szabályozó hatóságok 7,12 milliárd jüan (985 millió dollár) bírságot szabtak ki az Ant Groupra.

Az Ant Group tőzsdei bevezetését még 2020 végén állították le, mert állítólag nem felelt meg a tőzsdei bevezetési követelményeknek. Az Alibaba 2021-ben 2,8 milliárd dolláros trösztellenes bírságot kapott, míg az ételkiszállítási óriáscéget, a Meituant ugyanebben az évben 3,44 milliárd jüanra büntették a monopóliumellenes előírások megsértése miatt. A fuvarmegosztó óriás Didi 2022-ben 8,02 milliárd jüan büntetést kapott az adatbiztonsági előírások megsértése miatt.

A kínai szabályozók pénteken azt mondták, hogy a hasonló tech cégek pénzügyi üzletágaival kapcsolatos fennálló problémák nagy részét megoldották, és a hazai technológiai iparágban normalizálódik a felügyelet – írta összefoglalójában a CNBC.

Márciusban az Alibaba bejelentette üzleti vállalkozásainak jelentős átszervezését. Ez elemzők szerint azt jelezheti, hogy a kínai kormánnyal sikerült megegyezni és mostantól lazulhat a hazai tech-szektoron lévő nyomás. Ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy további, szélesebb körű, az egész iparágra kiterjedő szabályozásokra van szükség az egész ágazat hatékony szabályozása érdekében.

Ez azt sugallja, hogy a szabályozási ellenőrzés végével kapcsolatos optimizmus korai lehet, mivel az új, szélesebb körű szabályozás is elég szigorú lehet

– írta egy elemzésében  Oshadhi Kumarasiri, a LightStream Research szakértője.

Ronald Wan, a Partners Financial Holdings szakértője azt mondta, szerinte jó hír a szabályozói huzavona lezárulta, azonban vannak problémák. Az új szabályozói környezetben ugyanis az Alibaba és az Ant Group növekedési üteme a jövőben jelentősen korlátozva lesz. Ő úgy látja, hogy a két cég pénzügyi tevékenysége leginkább egy állami bankéhoz lesz hasonló.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!