A nemzetközi devizapiacokon lényegében nincs kereskedés hétvégén, így majd hétfőn derül ki, hogyan reagál a piac és a forint árfolyama arra a vasárnap közzétett döntésre, amely szerint - ha nem sikerült megállapodni Brüsszellel - forrásmegvonással nézhet szembe Magyarország. 

Az Európai Bizottság vasárnap költségvetési védelmi intézkedéseket javasolt a feltételességi rendelet alapján. Ennek célja az uniós költségvetés és az EU pénzügyi érdekeinek védelme a jogállamiság elveinek magyarországi megsértésével szemben. A vasárnapi döntéssel kapcsolatban Johannes Hahn költségvetési és igazgatási biztos a következőket mondta: "A mai határozat egyértelműen bizonyítja, hogy a Európai Bizottság eltökélt az uniós költségvetés védelmében, és hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk e fontos cél érdekében". Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a Bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.

Fontos a forintnak

Bár az infláció felgyorsulása miatt a Magyar Nemzeti Bank fokozatosan szigorít a monetáris feltételeken, többek között folyamatosan emeli az alapkamatot, de ezek a lépések egyelőre nem tudták stabilizálni a forint árfolyamát. Piaci elemzők szerint az uniós pénzekről szóló megállapodás adna erőt a forintnak és tenné kiegyensúlyozottabbá az árfolyamot. 

A forint az utóbbi napokban gyengén teljesített. Az euró árfolyama az utóbbi napokban 405-409 forint között ingadozott a stooq.com adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a magyar deviza az euróval szemben az idén - azaz január elejéhez képest - majdnem 10 százalékkal gyengült. A dollárt az elmúlt napokban 405-410 forinton jegyezték, ami a januári árfolyamhoz képest 25 százalékos értékvesztést jelent. 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!