A szakértők szerdán felidézték, hogy a bankoknak fel kell készülniük arra, hogy az euróderivatívák elszámolását London az Európai Unió országaiba kell áthelyezniük. Ugyanakkor hozzátették, hogy ez a beavatkozás akár rosszul is elsülhet.

Az EU februárban fogadta el azt a törvényt, amely előírja, hogy a blokkban működő bankoknak és vagyonkezelőknek aktív számlával kell rendelkezniük valamelyik tagország elszámolóházánál azon szerződések esetében, melynek elszámolói a londoni ICE Clear és a London Stock Exchange Group – írja a Reuters.

Az Unió ugyanis közvetlenül szeretné felügyelni az euróárfolyam-swapok és az Euribor határidős ügyletek elszámolását, miközben kevésbé szeretne a Brexit utáni Londonra hagyatkozni. Az uniós ügyfelek kiszolgálására vonatkozó uniós engedély jövő év júniusában, azaz szűk egy év múlva jár le a brit elszámolóházak számára.

Matthias Graulich, az Eurex Clearing igazgatósági tagja szerint az irány világos: mindenkinek fel kell készülnie, hogy képes legyen az EU-ban üzletet kötni.

Az iparági szakértők szerint a követelményeket vélhetően a jövő év második negyedévétől kezdik el az intézetek alkalmazni, a Nasdaq és a madridi tőzsde pedig is reméli, hogy át tudja venni a londoni üzlet egy részét. Az ICE Clear Europe elnöke szerint ugyanakkor sok negatívum tapasztalható az uniós politikával kapcsolatban, mivel az embereket nem értékteremtő ajánlat felé tereli, az ügyfelek pedig végül a legnagyobb likviditási pooloknak maradnak, hogy a legjobb árakat kapják.

A Reuters megjegyzi, hogy az EU értékpapír-felügyeleti hatósága, az ESMA az elkövetkező hónapokban fogja meghatározni, hogy milyen az "aktív" számla, és Brüsszel arról is dönteni fog, hogy folytatódhat-e a csatornák közötti (cross-channel) elszámolás.

Egy tucat bankot rongáltak meg palesztinpárti aktivisták

A sorozatos vandalizmus mögött a Palestine Action nevű kampánycsoport áll.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!