Az osztrák  Raiffeisen Bank International orosz leányvállalata váratlanul bejelentette, hogy június 10-től nem hajt végre többé dollárban történő kimenő átutalásokat. Az intézkedés a bank valamennyi ügyfelét érinti. A bank hivatalos tájékoztatása szerint ezt a dollárátutalásokért felelős bankok követelményeinek változása indokolja, amelyet nem tudnak befolyásolni – írja az osztrák ORF.

A Raiffeisen  Oroszország ügyfeleinek már csak június 7-ig van lehetőségük dollárátutalásra megbízást adni. A dollárban és egyéb devizában történő beérkező átutalásokat az intézkedés nem érinti.

A kimenő dollárátutalások blokkolása az egyik legdrasztikusabb intézkedés a nemzetközi banki üzletágban, amelyet az orosz RBI leányvállalata az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta hozott. Az elmúlt két évben többször szigorították az ilyen átutalások feltételeit, de azok mindig lehetségesek maradtak. Az utóbbi időben azonban jelentősen megnőtt az Oroszországban működő bankokra gyakorolt amerikai nyomás.

Arról nincs információ, hogy a mostani lépés valóban csak egy egyszerű technikai változásnak köszönhető-e, vagy pedig a Raiffeisenre egyre nehezedő amerikai nyomásgyakorlás következő lépéseként értékelhető. Az amerikai kormányzat régóta rossz szemmel figyeli, hogy a szankciók ellenére a Raiffeisen leányvállalatán keresztül fenntartja tevékenységét Oroszországban. Erről bővebben itt írtunk.

Folyamatosan próbálják rávenni az osztrák bankcsoportot arra, hogy vonuljon ki az országból, azonban a Raiffeisen eddig meglehetősen lassan és vontatottan próbál csak megfelelni ennek az elvárásnak.

A Reuters korábbi értesülései szerint az amerikai pénzügyminisztérium május 6-án levélben figyelmeztette a bankot, hogy oroszországi ügyletei miatt korlátozhatják az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését. Két héttel később maga Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter felszólította a német bankok vezetőit, hogy fokozzák az Oroszország elleni szankciók betártására irányuló erőfeszítéseket. Arra is figyelmeztetett, minisztériumának új felhatalmazása, miszerint a bankok másodlagos szankciókkal sújthatók orosz katonai vonatkozású tranzakciók támogatása esetén, segített az orosz erőfeszítéseket meghiúsítani.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!