A húsvéti hosszú hétvége három egymást követő napján negatívak voltak a másnapi órás áramárak. A magyar villamosenergia tőzsde (HUPX) adatai szerint egyre gyakrabban alakulnak ki nullás vagy mínuszos órák.

Ez a tendencia komoly megtérülési kérdéseket vet fel a naperőmű tulajdonosok és az ilyen projektekbe beruházók körében – írja a Portfolio.

A húsvéti időszakban napsütésben, a minimális ipari áramkeresletről járó hosszú hétvégén három egymás követő napon alakultak ki minimálisan negatív áras órák a másnapi nagykereskedelmi villamosenergia piacon. A legmélyebben március 31-én 13 és 14 óra között volt az (mínusz 1,9 euró/MWh) ár.

Mikor a szolgáltató fizet az áramért

Március 24. óta a HUPX adatai szerint az alábbi esetekben voltak a mínuszos és nullások a másnapi órás áramárak: 

  • március 24-én 7 nullás óra
  • Március 31-én 6 mínuszos óra
  • Április 1-jén 3 mínuszos óra
  • Április 2-án 2 mínuszos és egy nullás óra

A negatív árat jogilag átvételi szolgáltatásként kell értelmezni és nem az értékesítő fél általi termékszállításként, vagyis ilyenkor az eladónak kell fizetnie az „értékesített” áramért. A negatív, a nullás és még az enyhén pozitív árak is komoly megtérülési kérdéseket vet fel a naperőművi termelők számára. 

Lassan a saját naperőművek országa leszünk, el sem hinné, mennyi van belőlük

Az Energiaügyi Minisztérium a közösségi oldalán oszotta meg vasárnap, hogy több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon. Felhívták a figyelmet, Aa korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült. A modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint támogatás nyerhető el. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson!

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!