Hamarosan jelentősen csökkenhet a babaváró hitel még mindig nagyon magas büntetőkamata. Két hónappal ezelőtt már csökkent az irányadó kamat. Ha valaki azonban nem teljesíti a gyermekvállalás feltételeit, annak továbbra is közel 6 millió forintos büntetéssel kell számolnia. A büntetés akkor is jár, ha a futamidő alatt elválnak, vagy külföldre költöznek a hitelesek.

A jövő hónaptól pedig ismét emelkedik a büntetőkamatot meghatározó referenciamutató, 9,02 százalékról 9,07 százalékra. Ez csak kis mértékű emelkedés, de emelkedés.

Kevesebb szerződés

A babaváró hitel referenciakamata egyébként decemberben érte el a csúcsot 10,64 százalékkal – ez a januári igénylők kamatát határozta meg, ők azonban nem voltak sokan. A legtöbben ugyanis félve attól, hogy nem hosszabbítják meg a babaváró hitel lehetőségét, még a tavalyi év végén felvette a hitelt, ezért decemberben kiugró szerződéskötési adatok voltak.

A december előtti és főleg utáni adatok jelentősen elmaradtak, aminek oka a lakáshitelpiac beszakadása volt, hiszen a kevesebb lakáshitel kevesebb babaváró hitelt is jelentett.

Kedvezőtlen büntetőkamat

A program 2019-es indulása óta sokszorosára emelkedett a referenciakamat, így pedig a fizetendő büntetés is – írja a Bank360.hu

Kép: Bank360

Jelenleg több mint 5,7 millió forint lenne az az összeg, amit a szerződéskötéstől számítva öt éven belül vissza kellene fizetni, ha nem születne meg a vállalt gyerek.

A hátralévő tartozást pedig a büntetéstől kezdve emelt kamattal – referenciakamat 130 százaléka plusz 4 százalék – kellene tovább fizetni. Ez azt jelentené, hogy a havi törlesztő 46 ezerről 110 ezer forint föle emelkedne.

A harmincas korosztály a kamatcsökkenésben bízott, eddig...

A babaváró hitelt ugyanis a kormány a jövő évtől szinte teljesen átalakítja. A pontos szabályok még nem ismertek, annyi biztos, hogy jelentősen szűkül azoknak a házaspároknak a köre, akik jogosultak lesznek a kölcsönre.

  • Közben azonban a hitel maximális összege az infláció miatt 10 millióról 11-re emelkedett.
  • A tervek alapján 2025-től csak 30 év alatti nők vehetnék fel a kölcsönt, 2024-ben pedig a 30-40 közötti nőknek igazolniuk kell a terhességüket a hitelkérelem benyújtásakor.

Aki CSOK-ra vágyik, már csak falun rúghat labdába

A jól ismert babaváró támogatások igényelhetőségét prolongálta a kormány. Mindkettőt 2024. december 31-ig hosszabbították meg, de mindkettő esetében alapvető változások jönnek, tekintettel arra, hogy a kabinet megítélése szerint egyre idősebb korban vállalnak gyermeket a házaspárok.
Minden, amit tudni kell róla →

A Bank360.hu szerint ez ismét megemelheti az igénylők számát, hiszen a jelenlegi feltételek már csak fél évig lesznek érvényben. Azt ajánlják azonban, hogy érdemes várni egy-két hónapot az igényléssel, azoknak a pároknak, akik 2024-től már nem vehetnék fel a kölcsönt, vagy nem akarják vállalni annak szigorodó feltételeit.

Érdemes kivárni, mert a jegybank folyamatos kamatcsökkentésre rendezkedett be. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által közzétett Magyar Államkötvény aukciók eredményei alapján júliusban jóval 9 százalék alatt lehet az ügyleti kamatot meghatározó referenciamutató, ami az augusztusi igénylőknek jó hír.

A következő hónapokban pedig még tovább is csökkenhet, a június közepén meghirdetett aukció után kalkulált átlaghozam már 8 százalék alá is benézett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!