Miközben gazdasági értelemben úgy tűnik, minden szép és jó: az infláció mindenhol csökken, közelegnek a jegybanki kamatvágások (ahol még nem zajlik), mérséklődnek a hosszabb hozamok is, csúcsukhoz közelítenek a részvénypiacok, és a legtöbb fejlett gazdaság még a recessziót is megússza.

Ilyenkor az arany nem szokott különösebben tündökölni, mivel inkább menekülőeszközként tartják számon, most azonban még a nemesfémnek is felszökött az ára.

Hogy miért, az rejtélyes lehet, hisz most minden zajlik, csak menekülés nem, éppen hogy megnőtt a kockázatvállalási hajlandóság, amire a csúcsközeli tőzsdeindexeknél nincs jobb bizonyíték.

Tény ugyanakkor, hogy Kína erőteljesen vásárolt: tavaly óta aranykészlete közel 250 tonnával nőtt 1950-ről majdnem 2200 tonnára a Trading Economics adatai szerint. Ez elég komoly keresletet jelenthetett a piacon, nem kizárt, hogy más jegybankok is vásárolhattak.

Négyes szabály

Végül is mindegy, hogy ki, miért vásárolt: az arany árfolyamgörbéje beszédes. Az ár nem csak, hogy a 2080 dollár körüli korábbi csúcsot közelíti, de sokkal fontosabb az, hogy ezt negyedszer teszi.

A technikai elemzés szabályai szerint ugyanis, ha háromszor ér el az árfolyam egy adott szintet, de onnan visszafordul, az erős ellenállás lesz (eső árnál támasz), viszont ha negyedszerre átjut rajta, akkor az egyik legszebb kitörési formáció valósul meg, amit ilyenkor az esetek többségében jókora további áremelkedés (letörésnél árcsökkenés) követ.

Arany, 5 év, dollár/uncia
Arany, 5 év, dollár/uncia
Kép: stooq.com

A forintnál nem jött össze

Nemrég épp a forint esetében láthattunk hasonlót: a hazai fizetőeszköz az erős irányban ütközött egy komoly ellenállásba (vagy ha úgy nézzük, az euró egy támaszba) az euróhoz képest 370-nél, azonban a negyedik áttörési kísérlet is kudarcba fulladt a nyár folyamán.

Onnan aztán forintgyengülés következett, az euró 395-re is felszaladt, majd 380 környékén stabilizálódott.

A forint esetében persze előfordulhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) odaállt, és az összes eurót megvette, akár azért, hogy a tavalyi energiaválság során a megemelkedett gázár kifizetésére adott külön eurókeretet visszavásárolja. Akár azért, mert rövidtávon nem akart erősebb forintot, mert kiszámíthatóbb, kevéssé ingadozóbb árfolyam a cél.

Hangsúlyozzuk, hogy ez csak egy lehetőség, lehet, hogy nem is volt jegybanki beavatkozás, azonban az arany esetében ilyen tényező nem merül fel.

Míg a forint egy kis ország fizetőeszköze, amelyért a jegybank felelős, az arany az egész világ számára befektetési és tartalékeszköz, emellett ipari, illetve ékszeralapanyag. Piacán nincs, aki beavatkozzon, hisz az összes arany piaci értéke több mint 20 ezermilliárd dollár.

Így nagy ármozgást csak nagyon sok szereplő nagy tételű ügylete okozhat, és ha most megtörténik a kitörés, esetleg éppen a technikai jelzés miatt kezdenek el rengetegen vásárolni: befektetési alapok, jegybankok vagy akár magánbefektetők milliói is.

Hasonló eset akkor történt, amikor a 2008-as válság végén az 1000 dolláros szintet vitte át az árfolyam egy ilyen negyedszerre való kitörés során, és két év alatt 1900 dollárig emelkedett, igaz, hogy utána jött egy hosszú visszaesés 1200 dollárig, az áttört szint egyfajta visszatesztje.

A 90 százalékos emelkedés mindenesetre mutatja, milyen potenciált rejt ez a kitörési formula.

 

Sallert kapott az olajár

Nem tudtak megegyezni az olajexportáló országok nagyobb kitermelés csökkentésről, viszont Szaúd-Arábia olcsóbban fogja adni saját olaját az ázsiai vevőknek. A világméretű túlkínálat a hazai benzinárnak is jót tesz, enyhíti a januári adóemelés hatását. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!