November végére nagyon szép formáció alakult ki az arany grafikonján: az ár megközelítette a mindenkori legmagasabb, 2080 dollár körüli értéket, mégpedig pár év alatt negyedszer, ami egy tankönyvi kitörési lehetőséget biztosított. Hétfőn meg is próbálkozott a kitöréssel, 2150 dollárig emelkedve, de az eladók a nap végére visszatolták a kitörési szint alá. 

Arany, dollár/uncia, 8 nap.
Arany, dollár/uncia, 8 nap.
Kép: stooq.com

A hét további részében nem próbálkozott az ár újra a kitöréssel, viszont nem is került érdemben lejjebb: 2000 dollár fölött maradt. A lehetőség továbbra is nyitva áll: ha nagyjából egy hónapon belül megtörténik a kitörés, még érvényes a formáció. Kétségtelen, hogy míg technikai értelemben a kitörés, és az újabb és újabb csúcsok elérése lenne indokolt, addig a piacon zajló más eszközök viselkedését és az épp véget érő inflációs válságot tekintve ez már közel sem igaz.

Fellélegzés, optimizmus, kockázatkedvelés

Az elmúlt hónapokban a fejlett országokban felgyorsult az infláció csökkenése: még az év első felében jóval 20 százalék fölötti értékkel a legmagasabb szintet elérő magyar infláció is visszatért 7,9 százalékra, ráadásul annak nagy része is bázishatás: az utóbbi hónapokban alig volt áremelkedés. A piaci résztvevők, sőt a jegybankok is elhiszik már, hogy sikerül rövidesen búcsút mondani a túlzott áremelkedésnek, így ahol még nem zajlik, ott rövidesen indulhat a kamatcsökkentés.

A hosszabb állampapírok hozama is mindenhol csökkent, jelezve a kamatvárakozások tartós mérséklődését, miközben a részvényárfolyamok novemberben egész elképesztő emelkedést produkáltak: megjött a kockázatvállalási hajlandóság. Utóbbit mutatja, hogy a fundamentális háttérrel nem rendelkező bitcoint is felkapták, és hatalmasat emelkedett, még ha mindenkori csúcsát nem is érte el.

Biztonsági menedék szerep

Az ilyen nagyfokú kockázatvállalási hajlandóság idején rendszerint nem az aranyat veszik elsősorban, hisz az hagyományosan biztonsági menedék számít. Ez persze változhat, ha egyes jegybankok döntenek nagyobb tétel vásárlása mellett, bár ők megfontoltan vásárolnak, ügyelve arra, hogy egy ilyen komoly szinten ne ők maguk tolják át az árfolyamot, bevonzva a kitörésre játszó rengeteg vevőt.

Nincs már pénzeső

Fontos tényező még, hogy most a 2021-ig tartó időszakkal szemben nem ömlik fedezetlen pénz a piacra, sőt, valamennyi inkább kivonásra került, hisz az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed havi 95 milliárd dollár értékben bocsátja vissza a piacra a korábban több ezermilliárd dollár értékben vásárolt államkötvényt és egyéb értékpapírokat. A több piacon jelentkező nagy emelkedést így nem újabb fedezetlen pénz okozza, hanem a meglevő, sőt valamilyen mértékben csökkenő állomány átrendezése.

Korlátlannak tekinthető vételi erő így nincs most a piacon, az árak nem tudnak az égig érni, ráadásul az arany erőteljes emelkedése teljes piaci értékénél fogva nagy összeget igényelne. Míg az egész amerikai tőzsdei részvényállomány 45 ezermilliárd dollár, a világ teljes részvényállománya ennek bő duplája, a legnagyobb cég, az Apple teljes értéke 3000 milliárd dollár, addig az összes arany értéke 20 ezermilliárd dollár körüli. 

Az előző nagy aranykitörés

2009-ben ugyanakkor a válságot követő óriási tőzsdei ralival egyidőben zajlott az arany kitörése az 1000 dolláros szintről, és pár év alatt el is jutott 1900 dollárig. Lényeges különbség ugyanakkor a mostani helyzethez képest, hogy a részvényárfolyamok rendkívül mélyről indultak, a pénzügyi válság során óriási menekülés zajlott a piacról, így a szereplők jó része készpénzen ül, és várta, mikor lépjen újra a piacra. A viszonylag nagy pénzállomány és az alacsony részvényárak lehetővé tették, hogy mind az arany, mind a tőzsdék száguldjanak, kriptodevizák pedig nem is léteztek még.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!