Az arany unciánkénti spot ára 0,5 százalékot emelkedett, amivel rövid időre új rekordot döntött, 2353 dollárba került, de az azt megelőző hetekben többször is történelmi csúcsot döntött.

A Wall Street egyes képviselői úgy vélik, hogy a nemesfém az év második feléig erősödhet – írja a CNBC. A Citi korábban recessziós fedezeti eszközként jellemezte az aranyat, más vélemények szerint ugyanakkor az Ukrajnában és a Gázai övezetben zajló háborúk miatti volatilitás további támogatást jelenthet.

Ugyanakkor olyanok is akadnak, akik nincsenek meggyőződve arról, hogy az arany ára tovább fog emelkedni. Sőt.

Bob Parker, a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség vezető tanácsadója a lapnak arról beszélt, hogy két számottevő faktor létezik, ebből az első számú az, amit ő maga felzárkóztatási hatásnak nevez, ami szerinte annyit jelent, hogy ha megnézzük az arany árát tavaly és az idei év elején a globális részvénypiacokhoz képest, akkor az arany „masszívan alulteljesített”.

Ebből kifolyólag a befektetők azt látják, hogy az arany alulteljesít, ezért növelik az abban való kitettségüket, amihez szerinte az arany-bitcoin korreláció is kötődik.

A másik tényező a szakértő szerint az, hogy a központi bankok is vásároltak némi aranyat, elismeri azonban, hogy erről nehéz adatokat szerezni. Úgy véli, különösen az ázsiai központi bankok kezdtek nagyobb felvásárlásba.

Parker úgy látja, hogy az aranyra vonatkozó fundamentumok esetlen képet mutatnak, melyet az amerikai dollár erősségével, a kötvényhozamok emelkedésével és a Federal Reserve kamatcsökkentési tervével kapcsolatos kételyekkel indokolt, valamint az alacsony inflációval.

Mindezek a felsorolt tényezők a szakértő szerint arra mutatnak rá, hogy az arany árfolyamának emelkedése minimális, ezért úgy véli, hogy a mostani környezetben könnyen visszaeső pályára állhat.

Kitört az arany, határ a csillagos ég

Több éves ellenálláson tört át az arany, majd a mindenkori legmagasabb árát is meghaladta, és úgy tűnik, tovább drágul. Ez tankönyvi kitörésnek tekinthető, talán csak az zavaró, hogy közben a bitcoin is csúcsra került.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!