Október végén meredek emelkedés indult a részvénypiacokon azt követően, hogy az amerikai 10 éves államkötvényhozam a magas 5 százalék fölötti szintről hirtelen zuhanni kezdett, ezzel jelezve, hogy véget értek az inflációs félelmek. Azóta ezt egy igen kedvező amerikai inflációs adat is megerősítette, majd Európa több országából is hasonlóan biztató adatok érkeztek.

AI-láz

Az amerikai 10 éves hozam azóta 4,4 százalékra esett, a részvényárfolyamok pedig szakadatlanul emelkednek, különösen a technológiai szektorban, és azon belül is a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégeket szeretik leginkább. A Nvidia, amely elsősorban a az ehhez szükséges chipeket, videókártyákat gyártja, az emelkedés egyik vezetője: árfolyama örökös csúcsára ért, a cég értéke pedig 1200 milliárd dollár fölé emelkedett, amivel a világ hatodik legnagyobb tőzsdei cége lett.

A másik kedvenc a Microsoft, ahol a CNBC szerint az elmúlt napokban több komoly szakember csatlakozott a mesterséges intelligenciával foglalkozó részleghez, és ez igencsak felkeltette a befektetők érdeklődését. A cég árfolyamát a felhő alapú üzletág már felhajtotta a korábbi években, és ehhez adódik most hozzá az új iparág hatása. A jelenleg elért mindenkori árfolyamcsúcs mellett a társaság értéke 2805 milliárd dollár, miközben az első helyen álló Apple 2977 milliárd dollárt ér.

Stabil Apple

Az iPhone gyártójának árfolyama az utóbbi három évben viszonylag kiegyensúlyozott volt: nem zajlottak benne olyan heves visszaesések, mint más technológiai részvényeknél. Ez annak köszönhető, hogy az üzletmenet rendkívül stabil, az iPhone népszerűsége nem csökkent 15 évvel piacra érkezése után sem, és a cég szolgáltatásait is egyre gyakrabban veszik igénybe a felhasználók. 

Kép: Getty Images / Rafael Henrique

Idén ugyanakkor nem tudott tovább nőni a társaság árbevétele és profitja, aminek oka lehet az is, hogy az ellátási láncok korábbi akadozása miatt kieséseket tavaly pótolták, így magas lett a bázis, amivel az idei évösszevethető. A részvényárfolyamban nem áraznak erős növekedést, a társaságot érett részvénynek tekintik, ahol már jelentős az osztalék és a részvényvisszavásárlás szerepe.

Microsoft: a második aranykor

A Microsoft esetében ugyanakkor most óriásiak a várakozások a mesterséges intelligencia üzletág miatt, és ez tovább hajthatja az árfolyamot, amint ez új, nagyreményű iparágak esetében gyakran lezajlik. Ha ez folytatódik, már csak 6 százalékkal kell többet emelkednie a részvénynek, mint az Apple papírjainak, és ebben az esetben a Microsoft lesz a világ legnagyobb cége.

A dolog érdekessége, hogy a Microsoft már az ezredfordulón is a világ legnagyobb tőzsdei cége volt, de utána hosszú időre elvesztette ezt a helyet. Az Apple 2012-ben tört az élre, és azóta csak ritkán előzék meg és rövid időre. 2019-20-ban ugyanakkor majdnem két évtized után a Microsoft újra az élre tört, maga mögé utasítva az Apple-t, de aztán a járvány idején az iPhone gyártója visszaszerezte az első helyet, ami most újra veszélybe kerülhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!