David Kostin, a Goldman Sachs vezető piaci stratégája és elemző csapata a befektetők által egyik legjobban figyelembe vett Wall Street-i véleményformálónak számít. A jelek szerint viszont most alaposan alábecsülte a tőzsdén tomboló bika erejét, és alig három hét elteltével az S&P 500-as index jövő év végi értékére adott előrejelzésének felülvizsgálatára kényszerült.

Természetesen a gyors módosítást nem azzal indokolta, hogy az áremelkedés a piacon nem akar lecsengeni, hanem a Fed múlt heti hangnemváltásával.

A Federal Reserve múlt heti galamb irányba tett fordulata az alacsonyabb fogyasztói árindexszel együtt lehetővé teszi a reálhozamot csökkenését, miközben támogatja a részvények értékelését. A részvények árazása már eddig is a gazdaság pozitív irányba történő változását mutatta, azonban ez most még erőteljesebbé vált

– írták a befektetési bank szakértői a Bloomberg tudósítása szerint.

Kostinék az S&P 500-as indexet most már 5100 pontra várják jövő december végére, a korábbi előrejelzésekben szereplő 4700 pontos érték után. A Goldman ezzel csatlakozott a Bank of Amerika és az Oppenheimer Asset Management szakértőihez, akik szintén új csúcsot várnak jövőre az amerikai részvénypiacon. A stratégia egyébként annyira derűlátó lett, hogy azt is elképzelhetőnek tartja, az amerikai cégek átlagosan ötszázalékos eredménynövekedése, amit eddig várt, jövőre alul lőheti a valóságot. Idén egyébként annyiban bejött jóslata, hogy a cégek nyereségessége valóban nem nagyon tudott növekedni. Azt viszont már nem látta jól, hogy eközben a részvényárfolyamok képesek lesznek emelkedni.

Amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a múlt héten tovább fűtötte a jó hangulatot a Wall Streeten, amikor az eddigi szigorú hangnemén változtatott és jelezte, hogy már akár a közeljövőben is sor kerülhet egy kamatcsökkentésre az Egyesült Államokban.

Kostin megjegyezte, hogy idén az Egyesült Államokban összesen 1,4 billió dollárnyi friss tőke folyt be a magas kamatoknak köszönhetően a pénzpiaci alapokba, míg amerikai részvényekből mindössze kilencvenöt milliárd dollár érkezett. Úgy látja, hogy ha a kamatok csökkenni kezdenek akkor a pénzpiaci alapokban felhalmozódott nagy tőke egy része szintén a tőzsde irányába áramolhat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!