Az uniós tagállamok és jogalkotók a jövő kedden állapodhatnak meg arról a javaslatról, amely egységesítené a mobiltelefonok, táblagépek, fejhallgatók és kamerák töltőkábeleit, és amit az Apple bírálata évek óta kísér – derül ki a Reuters meg nem nevezett, a témában jártas forrásainak beszámolójából.  

EU-s testületek már több mint egy évtizede szorgalmazzák a javaslatot, mivel sokkal környezetkímélőbb, valamint az iPhone és az Android felhasználóknak így nem kéne különböző töltőket használniuk a készülékekhez. Ezért inkább minden vállalatot arra köteleznének, hogy kizárólag USB-C típusú csatlakozókat használjanak.

A gyártóknak emellett fel kell hagyniuk azzal is, hogy minden okostelefonhoz új töltőt adnak, ez elősegítené a mérhetetlenül sok elektronikai hulladék visszaszorítását. 

Érzékenyen érinti az Apple-t

Azonban az Apple évek óta ellenezi az ötletet, hiszen az androidos eszközökkel ellentétben Lightning kábeleket használnak. Korábban az is felmerült, hogy a cég inkább vezeték nélküli töltésre állna át, mintsem hogy USB-C-vel lássa el a készülékeit.

Pár hete viszont Ming-Chi Kuo, egy megbízható tajvani IT-ipari elemző újdonságokat osztott meg az Apple terveiről: a jelek szerint a cég szakítani fog az iPhone-ok Lightning csatlakozójával, és átáll az iparági standardnak számító USB-C-re. Ez azért sem lenne meglepetés, mert az iPadek és a Macbookok már jó ideje ezt a csatlakozót használják. Kuo belsős forrásokra hivatkozva azt jósolja, a váltás 2023-ban érkezhet, ami a gyakorlatban azt is jelenti, hogy az az őszre várható iPhone 14-es termékcsalád még marad a Lightning megoldásnál, ugyanakkor az iPhone 15-nél már új töltőre lesz szükség. 

Laptopokra is kiterjesztenék

Az uniós jogalkotók azt is szeretnék, ha a vezeték nélküli töltőrendszereket 2025-ig harmonizálnák, míg a tagállamok és az Európai Bizottság technikai okokból hosszabb bevezetési időszakot szeretne. Az Apple még nem kommentálta az értesüléseket. Korábban azt mondták, hogy az ötlet elfojtja az innovációt, és az új töltőkre való átállás kikényszerítése e-hulladékhegyeket hozhat létre.

Valószínűleg a június 7-re tervezett háromoldalú egyeztetés lesz az utolsó a témában, ami a források szerint azt jelzi, hogy erőteljesen törekednek a megállapodásra. Nyitott kérdések még mindig akadnak, hiszen az sem tiszta, hogy a javaslatot kiterjesztik-e a laptopokra. Ez ugyanis az uniós jogalkotók egyik kulcsfontosságú követelése, és valószínűleg hatással lesz a Samsungra és a Huawei-re, valamint más készülékgyártókra is.