Az egyesült államokbeli hatóságok a tavaly júliustól idén májusig tartó időszak baleseti statisztikájának részeként közölték, hogy a közúti szerencsétlenségekben hányszor vettek részt a robotpilótával ellátott autók. A tájékoztatásban 400 karambol szerepelt, ebből 273-szor Tesla által gyártott okosautó volt a baleset résztvevője. Az ütközésekben összesen öt ember vesztette életét, hat pedig súlyosan megsérült.

Bár a szűk egy év alatt gyűjtött adatok alapján egyelőre nem lehet messzemenő következtetést levonni, az esetek tanulmányozása segíthet beazonosítani a különböző típushibákat és visszatérő problémákat az automata kormányzással és segédkormányzó rendszerrel ellátott kocsikkal kapcsolatban.

A Tesla - aminek jelenleg mintegy 830 ezer autója közlekedik az Egyesült Államok útjain - egyelőre nem kommentálta a statisztikát. A texasi autógyártó egyébként annak ellenére „autopilótának” illetve „teljes mértékben önvezetőnek” nevezi saját fejlesztésű kormányzást segítő rendszereit, a gyakorlatban ez nem igaz: az itthon legolcsóbban 15 millió forintért kapható autó sofőrjének jelen kell lennie, és folyamatosan készen kell állnia a beavatkozásra szükség esetén.