Annak ellenére, hogy a fiatalok szabadidejük nagy részét az interneten töltik, az otthoni beszélgetéseken jellemzően az iskolában történtekről faggatják őket szüleik.

Már a 7-12 évesek is aktívan használják a közösségi médiát, pedig egyes platformok szabályzata nem engedi a regisztrációt 13 éves kor alatt.

Bár a szülők legfeljebb fele beszélget gyermekével az online térben zajló dolgokról, érdekes módon 85 százalékuk úgy véli, tisztában van azzal, miket oszt meg gyermeke a közösségi médiában. A legnépszerűbb közösségi oldalakról bővebben itt tájékozódhat.

Informatikai és pszichés trükkök befolyásolják az összes korosztályt

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kifejtette, rengeteg informatikai és pszichés trükkel igyekeznek befolyásolni bennünket, felhasználókat és fogyasztókat.

„A mi dolgunk az, hogy képezzük a tanárokat, a gyerekeket és a szülőket, hogy ne üljenek fel ezeknek a trükköknek” – közölte Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke az idén 20. alkalommal megtartott rendezvényen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Krasznay Csaba, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Kiberbiztonsági Kutatóintézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonságos internetről beszélni közszolgálati tevékenység. Szerinte már alsó tagozatban el kell kezdeni tanítani a gyerekeknek a biztonságos internethasználatot.

Rossz megközelítésnek nevezte, ha „tiltott térnek tekintjük” az online világot, helyette biztonságossá kell tenni. „A szülőknek, a pedagógusoknak és a rendőröknek is tudniuk kell, hogy a legtöbb gyerek teljesen felkészületlenül és kontrolláltalanul van jelen a kibertérben” – hívta fel a figyelmet.

A mesterséges intelligenciától függhet a gyerekek biztonsága

Szabó Péter, Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a gyerekek biztonsága a jövőben a mesterséges intelligenciától függ majd, erre irányulnak a fejlesztések.

A szülőknek el kell magyarázniuk, mit jelent az adatvédelem, az online zaklatás, a csalás, meg kell tanítani a gyerekeket a tartalmakat szűrni.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1998 óta foglalkozik a médiának a gyermekekre, fiatalokra és családokra gyakorolt hatásával, 2009 óta pedig az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosságnövelő központként és konzorciumvezetőként működik. Az MTI szerint csaknem 200 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet veszélyeire.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.