Az exobolygó-jelölteket a NASA TESS adatai alapján fedezték fel, amely egy kifejezetten a Föld-szerű bolygókat vizsgáló szatellit. A műszer lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megfigyeljék a csillagok fényességének csökkenését, azaz a tranzitokat, melyeket az előttük elhaladó objektumok okoznak.

A legjellemzőbb esetben három átvonulást kell észlelni ahhoz, hogy egy exobolygót ilyen formában felfedezzenek, illetve hogy meghatározzák, mennyi ideig tesznek meg egy pályát a saját csillaguk körül – írja az Independent.

Egy új tanulmányban ugyanakkor olyan rendszereket vette a kutatók górcső alá, amelyekben csak két átvonulás történik, ami arra enged következtetni, hogy a bolygók keringési ideje hosszabb. Ez lehetővé teszi, hogy hűvösebb hőmérsékletű exobolygókra bukkanjanak.

A most felfedezett 85 exobolygó-jelölt 20 és 700 nap közötti idő alatt tesz meg egy pályát a saját csillaga körül, miközben a TESS által megfigyelt bolygók többsége 3-10 nap alatt.

A kutatók úgy vélik, néhány bolygó elég messze van a csillagától ahhoz, hogy megfelelő, életre alkalmas hőmérséklet legyen a felszínén.

Ugyanakkor az égitestekről még nem lehet határozottan kijelenteni, hogy exobolygók, a kutatók azonban reménykednek abban, hogy ezt a jövőbeli megfigyelések megerősítik.

A 85 felfedezett bolygóból 60-at most először fedeztek fel, míg 25-öt független kutatócsoportok különböző technikákkal találtak meg a TESS adatai alapján.

 

 

 

Mégsem akkora szenzáció a NASA felfedezése?

Az újonnan felfedezett exobolygóval nem csak az a baj, hogy 41 millió fényévnyire van: a felszíni hőmérséklete alapján legfeljebb pizzasütésre lenne alkalmas. Egy év pedig mindössze 2 napig tart az égitesten.