Globális létszámának mintegy 5 százalékát építi le a magyar leányvállalattal is rendelkező Cisco Systems. A cég csökkentette éves bevételi célját a nehéz gazdasági környezet miatt.

A hálózati berendezéseket gyártó cég részvényei a szerdai meghosszabbított kereskedés során több mint 5 százalékot estek, miután a Cisco 51,5-52,5 milliárd dollárra csökkentette előrejelzett bevételét a korábbi 53,8-55 milliárd dollárról – írja a Reuters.

Charles Robbins vezérigazgató egy konferenciahíváson arról számolt be, hogy továbbra is gyenge a kereslet a távközlési és a kábelszolgáltató ügyfelek körében.

Mindeközben a vállalat a mesterséges intelligenciára és az Nvidia-val való partnerségre összpontosít annak érdekében, hogy növekedését fellendítse. A vezérigazgató szerint az Nvidia megállapodott abban, hogy a Cisco ethernetjét saját technológiával használja, amelyet az adatközpontokban és az MI-alkalmazásokban is széles körben használnak.

A Cisco 12,1 és 12,3 milliárd dollár közötti bevételre számít a harmadik negyedévre.

A 85 ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalat a hónap elején arról nyilatkozott a lapnak, hogy átszervezéseket tervezett azért, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező területekre összpontosítson.

Az elbocsátások apropóján 800 millió dollár adózás előtti költséget számolnak el, amely végkielégítésekből és egyéb költségekből áll. A költségek nagy részét várhatóan a 2025-ös pénzügyi év első felében realizálják.

Külföldön is szükség van a magyar szürkeállományra

A hazai IT-cégek termékeire és szolgáltatásaira nemzetközi szinten is igény van, a cégek több mint fele rendszeresen exportál, harmada pedig alkalomszerűen, főleg európai piacokra, többek között Németországba és az Egyesült Királyságba.