A Microsoft technológiai óriásnak a Call of Duty-t gyártó Activision Blizzard játékkiadó megvásárlására vonatkozó megállapodása 69 milliárd dolláros vételárral, a maga nemében a legnagyobb üzlet lenne a játékipar történetében.

Fellebbezett a hatóság

Az adásvétel történetének még nincs vége, hiszen az Egyesült Államok szabályozó hatósága, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szeretné blokkolni az átvételt, ám a kérelmüket a hét elején egy San Franciscó-i kerületi bíró elutasította, ami ellen a szabályozó hatóság fellebbezett.

Microsoft vezére bízik a gyors és számukra kedvező döntésben.

Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság folytatja a számukra bizonyíthatóan gyenge ügyet, és ellenzünk minden olyan további erőfeszítést a részükről, amelyek késleltetik a továbblépést

– írta válaszul közleményében Brad Smith, a Microsoft elnöke.

A szabályozó hatóság azért fellebbezett, mert szerintük az óriási üzlet sértené a játékosokat és csökkentené a versenyt azáltal, hogy az felhatalmazza a jövőben a Microsoftot, mint az Xbox gyártóját, hogy megtagadja a riválisok hozzáférését az Activision játékaihoz. Ezért sürgősségi határozatot kértek az ügylet blokkolására, miközben megtámadták a tervezett felvásárlást – adott hírt róla a BBC.

Sérülnének a játékosok jogai?

Kedden Jacqueline Scott Corley, amerikai kerületi bíró azt mondta: nem hiszi, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság nyerne az ügyben.

A szabályozó hatóság nem mutatta be, hogy az egyesített cég valószínűleg el fogja vonni a Call of Duty-t a Sony PlayStationtől, vagy hogy az Activision-tartalom tulajdonjoga jelentősen csökkenti a versenyt a videojáték előfizetések és a felhőalapú játékok piacán.

Szintén ezen a héten úgy tűnt, hogy az Egyesült Királyság versenyfelügyeleti hatósága enyhítette a megállapodással szembeni ellenállását. Mint ismert, a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság volt a világon az első, amely eddig igyekezett megakadályozni az Activision Microsoft által javasolt átvételét, miután aggódtak amiatt, hogy az üzlet csökkenti az innovációt, és kevesebb választási lehetőséget hagy a játékosoknak.

Az EU-ban már zöld utat kaptak 

Szerdán a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság közölte, hogy „kész megfontolni a Microsoft bármilyen javaslatát a tranzakció módosítására". A megosztottságra jellemző, hogy eközben az Európai Unió már jóvá is hagyta a felvásárlást, mondván, hogy a Microsoft foglalkozott a versennyel kapcsolatos aggályaikkal.

Milliárdokat kereshettek az Activision fölvásárláson

Az Activison-Blizzard másfél hónapja jelentette, hogy a játéktörténelem legnagyobb üzletében a Microsoft fölvásárolja őket. A hatóságok most azért nyomoznak, mert három üzletember napokkal a bejelentés előtt, az akkorihoz képest is nyomott áron fogadott a játékkiadó részvényeire. Bővebben --->