Az Apple kénytelen 25 millió dollárt fizetni, miután az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta meg a tech óriást, hogy a vállalat jogellenesen részesített előnyben bizonyos munkavállalókat egyes munkakörökben. Egész pontosan a bevándorló munkavállalókat az amerikai állampolgárokkal és zöldkártyával rendelkezőkkel szemben – írja a Reuters az amerikai igazságügyi minisztérium közlésére hivatkozva.

A tárca szerint az Apple ezzel pedig egyértelműen megsértette a diszkrimináció tilalmát kimondó szövetségi törvényt, ezen belül is azt a passzust, amely az állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést tiltja.

A napokban született megállapodás az amerikai igazságügyi minisztérium eddigi legnagyobb állampolgársággal kapcsolatos diszkriminációs ügye, és ezzel együtt a legborsosabb bírságot is szabta ki a tárca.

Az Apple-nek 6,75 millió dollár polgári jogi bírságot és további 18,25 millió dollárt kell fizetnie az érintett munkavállalóknak, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan kiknek és mekkora körben.

Az Apple közleményében arra hivatkozott, hogy „véletlenül” nem követte a törvény betűjét.

Jelentős helyreállítási programot hajtottunk végre, hogy megfeleljünk a különböző kormányzati követelményeknek, miközben amerikai munkavállalókat alkalmazunk és bővülünk az Egyesült Államokban

– közölte a vállalat.

Azt már a Reuters jegyzi meg, hogy a külföldi munkaerő alkalmazása gyakran olcsóbb lehet bizonyos pozíciókra az Egyesült Államokban, arról nem is beszélve, hogy a bevándorlók a zöldkártya megszerzésért cserébe ritkábban váltogatják az állásaikat, tehát hagyományosan „hűségesebb” munkaerőnek bizonyulnak.

Kitalálja, hol kell a legkevesebbet dolgozni egy iPhone 15-ért?

Itt az új iPhone, a világ egyik leginkább kultikus terméke. A rajongók évről évre várják a legújabb változatot, és sokszor szinte mindent megadnak érte. Van, akinek egy heti fizetéséből is bőven kijön, így nem egy megterhelő tétel, de van, ahol több havi fizetést visz el a vásárlás. Bővebben --->