A szezonális affektív zavar (SAD), vagy köznyelven „téli depresszió” nem újkeletű betegség, sőt, sokaknak komoly lehangoltságot okoznak a borús téli hónapok és a hosszú éjszakák.

Ian Hohm, a Brit Columbia-i Egyetem kutatója azonban megállapította, hogy ez nem az egyetlen tényező, ami az évszakok váltakozásával összefügg – számol be róla a Mindennapi Pszichológia. Hohm egy tanulmányban össze is gyűjtötte az ezt igazoló kutatásokat.

A kutatás eredményei szerint – mely a Nature Human Behaviour című szaklapban jelent meg – összefüggés van a napok hossza és aközött, hogy mennyire intenzív dalokat streamelnek a felhasználók a Spotify-on. Az elemzés 51 ország 765 millió Spotify-streamelését vette alapul.

Az eredmények alapján a hosszabb, nyári napokon kiugróan többen hallgattak energikus dalokat, míg a rövidebb napokon a kevésbé élénk, nyugodtabb dalok domináltak.

A kutatást végző csoport szerint ez tükrözte a hangulati változásokat: a napfényesebb, melegebb időkben és helyeken pozitívabb volt a hangulat, míg a hűvösebb, sötétebb régiókban visszafogottabb.

Habár a SAD hátterének folyamatait még vitatják, több kutatás szerint az agy szerotoninszintje nyáron magasabb, télen viszont alacsonyabb. Egy finnországi kutatócsoport pedig arról számolt be a lap szerint, hogy a nyári hónapokban több opioidreceptort találtak az emberek agyában, mint a téliekben.

Azt a hipotézist is alátámasztják a tanulmányok, hogy a hőség ingerlékenyebbé tesz, ezért az erőszak megjelenési esélyei is megnőnek: egy, a philadelphiai erőszakos bűncselekményeket vizsgáló kutatás 9 százalékos emelkedést állapított meg az átlagosnál melegebb napokon.

A kutatások további következtetéseket is levezettek az évszakokkal összefüggésben:

  • A pornográf tartalmak fogyasztása, az első szexuális együttlétek időpontja, valamint az óvszereladások száma a nyár elején és karácsonykor mutatnak időszakot csúcsot.
  • Ősszel és télen több kalóriát fogyasztunk, és kevésbé vagyunk fizikailag aktívan, ekkor hízunk a legtöbbet.
  • A jótékonysági adományok mintegy 29 százaléka decemberben történik,
  • és a kognitív teljesítményünk is a téli napforduló idején a legmagasabb, míg a nyári napfordulón a legalacsonyabb.

Depressziót okozhat, mégis sokakat rabul ejt a közösségi média

Nagyobb eséllyel alakulhat ki a depresszió, ha kényszeresen pörgetjük a közösségi oldalakat.
Bővebben--->