A Science című folyóiratban augusztus végén megjelent egy elemzés, ami egy új számítógépes modellen alapul, amelyet kínai, olasz és amerikai tudósok egy csoportja dolgozott ki. A statisztikai módszer 3154 mai emberi genomból származó genetikai információt használt fel – írja a CNN.

A tanulmány szerint az emberi ősök mintegy 98,7 százaléka kihalt. A kutatók szerint a populáció összeomlása korrelál a fosszilis feljegyzésekben keletkezett réssel, ami valószínűleg egy új hominin faj megjelenéséhez vezetett, amely a modern ember, vagyis a Homo sapiens és a neandervölgyiek közös őse volt.

Az újszerű felfedezés új területet nyit az emberi evolúcióban, mert számos kérdést vet fel, például azt, hogy ezek az egyedek hol éltek, hogyan győzték le a katasztrofális éghajlati változásokat, és hogy a természetes szelekció hogyan gyorsította fel az emberi agy evolúcióját

– mondta az elemzést vezető Yi-Hsuan Pan, a Kelet-kínai Normál Egyetem evolúciós és funkcionális genomikusa.

Sok múlik az éghajlaton

A kutatók szerint az emberi populáció létszámának csökkenése az éghajlat drámai változásának volt köszönhető. A jégkorszakok hosszabbá és intenzívebbé váltak, ami hőmérsékletcsökkenéshez és nagyon száraz éghajlati viszonyokhoz vezetett.

A tudósok továbbá azt is felvetették, hogy a z, valamint az ember számára ideális éghajlat járult hozzá a későbbi, 813 000 évvel ezelőtti gyors népességnövekedéshez.

A számítógépes modell a modern emberi genomokban található hatalmas mennyiségű információt használja, hogy következtetni tudjon a populációk méretére a történelem bizonyos pontjain. A kutatócsoport 10 afrikai és 40 nem afrikai populáció genetikai szekvenciáit használta fel.