Az Egyesült Államok attól tart, hogy a kínai kormány a TikTok segítségével hozzáférhet az USA kormányzati eszközeihez, és azáltal az Egyesült Államok felhasználói adataihoz is.

A The New York Times korábbi beszámolójára reagálva a TikTokot üzemeltető cég elismerte, hogy négy dolgozójuk hivatalos felhatalmazás nélkül figyelte meg a Forbes néhány munkatársát.

A Kongresszus energiaügyi- és kereskedelmi bizottságának soron következő meghallgatásán a cég vezérigazgatója, Shou Zi Chew fog tanúskodni a CNN információi szerint. Ezen a március 23-ra tervezett kihallgatáson a vezérigazgatót várhatóan megkérdezik a TikTok adatvédelmi és adatbiztonsági gyakorlatáról, a Kínai Kommunista Párthoz fűződő kapcsolatáról, illetve a népszerű videómegosztó fiatal felhasználókra gyakorolt hatásáról is.

Az EU-ban is betiltanák a TikTokot?

A sok nyilvános kritika és jogi aggály miatt már az Európai Unió is vizsgálódni kezdett és kilátásba helyezett egy esetleges korlátozást a népszerű platformmal szemben.

Jelenleg két vizsgálat is zajlik a TikTok ellen az EU-ban:

  • az európai felhasználói adatok továbbítása Kínába,
  • valamint a fiatalok (köztük sok gyermek) adatainak kiemelt védelmével kapcsolatban.

Itthon is használják a kormánytagok a TikTokot. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő például rendszeresen posztol.

@alexandra.szentkiralyi Micsoda megoldás..???? #szentkiralyialexandra #fy #foryou #nekedbe #magyarorszag ♬ youre welcome - ????

gyerekek napi több órát töltenek el a platformon – jó döntés lenne betiltani?

A magyarországi 10-15 évesek hétköznapokon közel 2 órát, hétvégente pedig átlagosan 3 órát töltenek a világhálón, ennek nagy részét pedig videók pörgetésével a TikTokon

– derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének közös felméréséből. Közleményükben hozzáteszik, hogy minden második-harmadik gyermek fent van a közösségi oldalon.

A szülők szerint gyermekeik

  • 16 százaléka időnként találkozik nem kívánt tartalmakkal;
  • 17 százalékuk internetes zaklatás áldozata is lesz;
  • 10 százalékának még a jelszavát is ellopták.

Guld Ádám médiakutató, Z-generáció szakértő az ATV Start Plusz című műsorában azt mondta, szerinte a gyermekeknél figyelemzavar is kialakulhat a túlzott közösségi média platformok – különösen igaz ez a TikTokra – használatából adódóan.

Gazdasági hatása is lehet a beavatkozásnak

A TikTok havi több mint 1 milliárd aktív felhasználóval büszkélkedhet, így a cég anyavállalatának jelentős bevételt hoz a videómegosztó platform. Bár a vállalat nem hozza nyilvánosságra a TikTok pénzügyeit, az eMarketer 2022-es beszámolója szerint az alkalmazás körülbelül 11 milliárd dollárt termelt csak a hirdetésekből.

Az Európai Unióban körülbelül 230 millió felhasználó van fent a platformon, így az EU-s tiltás érezhető lenne a cég bevételeiben. A platform hozama egyrészt a reklámokból jön össze, de a tartalomgyártó felhasználók által a követőktől összegyűjtött úgynevezett „TikTok Coinok” is sokat hoznak a kínai vállalatnak.

A felhasználókat egyébként a begyűjtött lájkok és a posztolt videók száma alapján fizetik ki. A másik kérdés pedig ehhez kapcsolódik: egy tiltás esetén mi történik azokkal a felhasználókkal, akiknek bent marad a digitális pénzük a közösségi oldal rendszerében, hogyan tudják kérni annak kifizetését? A TikTok erre egyelőre nem adott választ.

Khabane „Khaby” Lame tavaly júniusban megkapta az eddigi legnagyobb elérés címét – ez közel 150 millió felhasználót jelent.

Feltöltött videónként akár 750 ezer dollárt is megkeresek

– állítja Lame a Fortune-nak adott interjújában.

@khaby.lame It was a hard fought race. I did not expect to win. Thanks for the trophy @aaakilde ????????????️#hkr2023 #hahnenkammrennen ♬ Cheering and applause - Official Sound Studio