A Heineken pénteken közölte, hogy befejezte kivonulását Oroszországból, több mint egy évvel azután, hogy Moszkva ukrajnai invázióját követően először jelentette be távozási tervét. A holland sörgyártó óriásvállalat közölte, hogy egy euróért eladta összes oroszországi tevékenységét a gyártó Arnest Groupnak, ami várhatóan 300 millió eurójába kerül a vállalatnak.

Az összes eszköz – beleértve a hét oroszországi sörgyárat is – átkerül az orosz csomagolóipari csoporthoz, amely vállalta, hogy három évig garantálja a Heineken 1800 oroszországi alkalmazottjának a munkát.

A közelmúltbeli fejlemények azt mutatják, hogy a nagy gyártóvállalatok milyen jelentős kihívásokkal szembesülnek az Oroszországból történő kilépés során. Bár sokkal tovább tartott, mint reméltük, ez a tranzakció biztosítja munkavállalóink megélhetését, és lehetővé teszi számunkra, hogy felelősségteljes módon távozzunk az országból

– mondta Dolf van den Brink vezérigazgató. 

A Heineken először 2022 márciusában jelentette be, hogy elhagyja Oroszországot, számos más céggel és vállalkozással együtt, amelyek Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai teljes körű invázióját követően kivonultak az országból.

A vállalatot bírálatokkal illették, amiért a vártnál hosszabb időt vett igénybe az Oroszországból való távozásra tett ígéretének végrehajtása, és a vállalat a "fejleményekre" fogta a késedelmet, amelyek kihívást jelentettek a kilépési engedélyek megszerzésében. Ugyanakkor más, Oroszországban maradt nagy külföldi befektetők, például a Danone és a Carlsberg oroszországi eszközeit lefoglalták.

A Heineken azt is közölte, hogy hat hónapon belül fokozatosan le kívánja állítani az Amstel márka oroszországi gyártását. Az üzlet hároméves licencet tartalmazott a kisebb regionális márkák számára, amelyre az üzletmenet folytonosságának biztosítása és a tranzakció jóváhagyásának biztosítása érdekében van szükség, de a Heineken azt mondta, hogy nem nyújt márkatámogatást, és nem kap bevételt, jogdíjat vagy díjat Oroszországtól.