A 78 éves, leromlott egészségügyi állapotú Durst valószínűleg a börtönben fog meghalni, mivel az esküdtszék bűnösnek találta őt az előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés és egy tanú meggyilkolásának különleges körülményei miatt is. A két bűncselekményre a kaliforniai törvények szerint kötelező életfogytiglani börtönbüntetést kiszabni. Mark Windham fellebbviteli bíró, aki a tárgyalást vezette, október 18-ra tűzte ki az ítélethirdetést.

A tárgyalásra hat évvel azután került sor, hogy Durst vallomását az HBO "The Jinx" című dokumentumfilm-sorozatában levetítették. A 65 millió dolláros vagyonú férfi beismerését egy rejtett mikrofonnal rögzítették a saját fürdőszobájában, amint azt mondja magának: "Mi a fenét csináltam? ... Megöltem mindannyiukat, természetesen" - írja a Reuters.

A kilencfős esküdtszék három nap alatt hét és fél órán át tanácskozott a bűnösségéről. Durst, aki a tárgyalás ideje alatt börtönben volt, nem volt jelen az ítélet felolvasásakor, mert karanténba került, miután maga is elkapta a koronavírust. Windham úgy döntött, hogy az ítéletet Durst távollétében olvassák fel. Később mindkét fél ügyvédeivel beszélgetve az ügyet "a legkülönlegesebb tárgyalásnak nevezte, amit valaha láttam, vagy amiről valaha is hallottam".

John Lewin vezető ügyész, aki évek óta üldözte Durstot, elismeréssel nyilatkozott a "The Jinx" filmkészítőiről és köszönetet mondott nekik, Andrew Jareckinek és Marc Smerlingnek a Dursttal készített feltáró interjúkért, és az ítélethirdetés után a következőket mondta a riportereknek: "Ha ők nem készítették volna el az interjúkat, nem tartanánk ott, ahol tartunk".

A záróbeszédben Lewin "nárcisztikus pszichopatának" nevezte Durstot, aki megölte Bermant, hogy megpróbálja eltussolni felesége, Kathleen McCormack Durst 1982-es New York-i eltűnését.

Durst csak Berman megölése miatt állt bíróság elé Kaliforniában, de az ügyészek azzal érveltek, hogy három embert ölt meg: eltűnt feleségét, Bermant és egy texasi szomszédot, aki felfedte személyazonosságát, amikor Durst bujkált a hatóságok elől. Annak ellenére, hogy sokáig gyanúsított volt felesége, egy 29 éves orvostanhallgató eltűnése ügyében, Durst ellen soha nem emeltek vádat. Az ügyészek szerint a férfi megölte a nőt, majd 18 évvel később úgy döntött, hogy megöli Bermant, mert a nő azt mondta másoknak, hogy segített Durstnak eltussolni a bűncselekményt. Az 55 éves Bermant hátulról lőtték fejbe Beverly Hills-i otthonában.

A védőügyvédek "beteg öregemberként" ábrázolták Durstot, aki rákbetegségét túlélve, tolószékből, bő börtönruhában tanúskodott. De 15 napig tartott a vallomástétele. A másfél évre elosztott 58 napos tárgyalás során - beleértve a koronavírus-járvány miatti egyéves halasztást is - Durst azt vallotta, hogy ő fedezte fel Berman meggyilkolt holttestét, amikor meglátogatta, de nem hívta a rendőrséget.

Az ügyészség Morris Black 2001-es halálával és feldarabolásával is foglalkozott, aki Durst szomszédja volt a texasi Galvestonban. A galvestoni esküdtszék felmentette Durstot a gyilkosság vádja alól, annak ellenére, hogy elismerte, hogy feldarabolta Black holttestét, és a Galveston-öbölbe dobta. Azt állította, hogy Black fegyvert fogott rá, és véletlenül lőtte le, amikor a férfivel a lőfegyverért birkózott.

A "The Jinx" hangfelvételen kívül két másik bizonyíték is károsnak tűnt Durst védelmére. Az egyik Nick Chavin, egy közös barát 2017-ben rögzített vallomása volt, aki szerint Durst 2014-ben elismerte neki, hogy ő ölte meg Bermant.

"Vagy ő, vagy én. Nem volt választásom" - mesélte Chavin, hogy Durst ezt mondta neki.

Durst az unokája a The Durst Organization alapítójának, New York egyik vezető ingatlancégének.