Az újítás a Facebook, Instagram és Threads közösségi média platformtriót érinti. A fejlesztés a más cégek által generált tartalom kiszűrését célozta meg, mivel a Meta már így is felcímkézi a saját rendszerei által létrehozott képeket. 

A vállalat azt reméli, hogy az újonnan kifejlesztett újítás friss lendületet az az iparágnak az MI–hamisítás elleni küzdelemben.

Soheil Feizi professzor, a Marylandi Egyetem egy mesterséges intelligencia-szakértője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen rendszereket általában könnyű megkerülni, nem valószínű hogy széles körben használhatóak lesznek. – írja a BBC. 

Meta egyik vezető munkatársa, Sir Nick Clegg elismerte, hogy a technológia „még nem teljesen kiforrott” azonban a vállalat legfőképpen ösztönöni kívánja az iparág más résztvevőit hasonló viselkedésre és bővíteni fogja a mesterséges intelligencia–hamisítványokat felismerő programok kapacitását. 

Clegg beszélt arról is, hogy az eszköz nem lesz képes hang– és videófelvételek analizálására, a vállalat a felhasználókat kéri majd meg, hogy címkézzék bejegyzéseiket. Ennek elmulasztása esetén büntetéssel fenyegetnek majd. Az újítás szövegek tesztelésére sem lesz alkalmazható. 

A Meta Felügyelő Bizottsága bírálta a vállalatot a dezinformációval kapcsolatos álláspontja miatt, amelyet „inkoherensnek, indoklás nélkülinek, a tartalom létrehozására összpontosítónak” nevezett.

A kritika egy a Joe Biden amerikai elnökről és unokájáról készült videóval kapcsolatban merült föl. A felvételeket úgy szerkesztették meg, hogy úgy tűnjön, mintha az elnök helytelenül érintené meg a gyermeket. Mivel a videót nem mesterséges intelligenciával manipulálták, nem sértette meg a Meta médiapolitikai elveit, így nem távolították el. 

A Bizottság szerint a videó nem sérti meg a Meta dezinformációra vonatkozó jelenlegi szabályait, azonban ezeket az irányelveket sürgősen frissíteni kell, mivel nem felelnek meg a jelenlegi online környezetből adódó helyzeteknek. 

Újabb korlátozásokat vezet be a Meta

A vállalat döntése értelmében nehezebben fognak a tizenévesek kényes tartalmakra vagy fiókokra bukkanni.